Kézilabda

2012.12.10. 18:14

''Hatan vannak ők is''

Dunaújváros - Fogalmam sincs, milyen irányba tendál a női kézilabda sportág. De az már jó ideje elmondható, hogy a gyengébb nem produkciói elérik a férfi ág keménységét, durvaságát.

Jankó Árpád

Mindez ráadásul megspékelve  alattomos  vagy éppen ravasz színjátékszerű vonásokkal.  Nem tudom, hogy ez kiknek szimpatikus, de vagyunk jópáran olyanok is, akiknek ez nem tetszik. Igaz, az ilyen durva játék (?) manapság a röplabda és a jégkorong kivételével  szinte minden labda- és csapatjátékra jellemző.  De az előbbinél akadály a háló, az utóbbit pedig tompítja a védőfelszerelés. 
Gyanítható, ennek a vadulásnak  az az oka, hogy elszánt pankrátorokat képeznek (bocsánat: tenyésztenek) ki a sportág szakemberei. Nincs kétségem afelől: mindezek mögött nem(csak) a siker bújik meg, hanem a temérdek pénz. Pláne, ha nagy világversenyen tét a helyezés. Amit a vasárnapi mérkőzésen műveltek a montenegrói gladiátorok, az visszataszító látvány volt. De mit lehet tenni?  Azt semmiképp sem, amit  Tomori Zsuzsa tett. Bár feltüzelt lelkiállapota némileg érthetővé teszi, hogy elvesztette a  fejét.  Bizony, tűrni kell, csak a bíró ítélkezhet.  A megsértésükért lakolni kell. Lám  a keddi románok elleni mérkőzésről  máris  eltiltották Tomorit. Nagy veszteség. 

 

Rédei-Soós Viktóriát szorongatja Ana Dokic. Kis kép:   a kétszeres  Világ legjobbja, Radulovics Bojana (Fotó: MTI Kovács Anikó/Lázár Zsolt)

Ám lássuk, miként vélekedik minderről és másról is a világ kétszeres legjobbja, a magyar kézilabda emblematikus alakja,  Radulovics Bojana. - Mi a montenegrói durva stílushoz nem vagyunk hozzászokva. Márpedig ők addig játszanak így, ameddig a bírók engedik. A cseh játékvezetők ennyit tudnak.  Az utolsó pillanatban egy megszerzett, "semleges" labdát  is  elvettek, így  nem lehetett 27-27-es döntetlen, és kikaptunk.  Bírói  hiba volt! De mutatja a csapat erejét, hogy mínusz hétről fel tudott jönni.    Montenegró már-már  önbizalmát is elvesztette a két kiállított játékosával együtt. Van tanulság is. Nem szabad az eredmény után rohanni, mert a hátrány behozása sok energiát vesz el, ha már nagy előnyt szerez az ellenfél. De nézzünk előre! Szerintem egyszerűen nincs lehetetlen.  Én  ezt sose ismertem. Tegyenek így a maiak is! Le kell győzni a románokat, csütörtökön pedig az oroszokat. Alaphelyzet: az ellenfél is  hat mezőnyjátékosból áll, mint ahogy mi is.  Nem szabad görcsölni, izgulni.  Tiszta fejjel, úgy kell a pályára lépni, hogy mindenki bízzon magában és társaiban.  Ott kell lennünk az elődöntőben. Optimista vagyok, utazom is kedden Újvidékre.
Hej, ha mindezt Boki a helyszínen is elmondaná a lányoknak.   De lássuk az új  helyzetet! Megtörtént az első csere. Vincze Melinda helyett  a fehérvári kiválóság,  Triscsuk Krisztina került a keretbe.   

A csoport állása: 1. Montenegró 6 pont, 2. Magyarország 4, 3. Románia 3, 4. Spanyolország 2, 5. Oroszország 2, 6. Németország 1 pont. Eredmények: Németország - Oroszország 26-26, Románia - Spanyolország 31-26. Keddi műsor: Spanyolország - Oroszország (16.15), Németország  - Montenegró (18.15), Magyarország - Románia (20.15). 

A másik csoport: 1. Norvégia 4 pont, 2. Franciaország 2, 3. Szerbia 2,  4. Dánia 2, 5. Svédország 2, 6. Csehország 0 pont. További mérkőzések (dec. 11.): Csehország - Franciaország, Norvégia - Svédország, Szerbia - Dánia.  Mindkét középdöntős csoport  első két helyezettje jut be az elődöntőbe. A harmadik helyezett az ötödik helyért lép pályára.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!