Kézilabda

2010.12.30. 16:41

Az évtized kézilabdázója Radulovics Bojana lett

Dunaújváros - A szerda esti debreceni kézilabdagálán a szurkolók szavazatai alapján hirdették ki, hogy az évtized legjobb kézilabdázója a dunaújvárosi Radulovics Bojana lett.

Jankó Árpád

Tíz éve annak, hogy Sydneyben, a női kézilabda olimpiai döntőben a magyar válogatott 6 gólos vezetésről kikapott Dániától. Fájó, nagyon fájó vereség volt. A mérkőzés visszavágóján, szerdán Debrecenben ismét megmérkőzött egymással a két csapat, a vége 21-21, vagyis döntetlen lett. A találkozó előtt jelentették be, hogy az elmúlt évtized legjobb magyar kézilabdázója, a ma is aktív  Radulovics Bojana lett.

- Bojana, milyen emlékeket őriz a dánok elleni sydneyi olimpiai döntőről?

-  Előzőleg túl kellett jutnunk az osztrák csapaton. Rettenetes nagy küzdelemben, végül hosszabbítás után sikerült egy góllal nyernünk ellenük. Ez azt jelentette, hogy továbbjutottunk. Jól emlékszem, ez a komoly siker teljesen feldobta a csapatot. Önbizalommal, nagy akarással vártuk a norvégok elleni találkozót. Tudni kell, hogy ez az északi csapat már akkor is a világ legjobbja volt. Ritkán látható, nagyszerű játékkal legyőztük őket, és így elérkeztünk a csúcsra: döntőt játszhattunk a dánokkal.

- Az is kiválóan kezdődött és folytatódott egészen az utolsó tíz percig, aztán...
 
- Már hat góllal is vezettünk, és így utólag úgy gondolom, túlságosan is elhittük, hogy kezünkbe került az olimpiai aranyérem. De most is állítom: az a magyar válogatott a mezőny legjobbja volt azon az olimpián. Sajnos a mérkőzés hajráját elvesztettük, és így az első helyezés is kicsúszott a kezünkből. Óriási fájdalmat jelentett ez mindannyiunk számára, így természetesen sokáig engem is nagyon bántott az a döntőbeli vereség. Most viszont már egészen másképp látom. Az ezüstérem is gyönyörűen csillog. Életem egyik legszebb szakaszának tekintem az olimpiai szereplést.

- És most ismét találkozhatott Debrecenben tíz év után azokkal a dán játéko-sokkal, akikkel 2000-ben nagy csatát vívtak...
 
- Szimpatikus, nagyon korrekt ellenfél volt a dán válogatott. Jó volt velük összejönni, de a legnagyobb boldogságot mégis az jelentette számomra, hogy a régi játszótársakkal ismét találkozhattam, sőt felhúzhattuk a válogatott mezt, és játszhattunk együtt, ahogy azt annak idején tettük. Nem tudok különbséget tenni, mert mindenkit nagyon szerettem a keretben, ám talán Simics Juditot öleltem meg a legnagyobb szeretettel, hiszen ő annak idején szobatársam is volt. Mocsai Lajos szövetségi kapitány ezen a debreceni emlékmérkőzésen rám építette a csapat taktikáját, hiszen én még mindig edzésben vagyok, aktívan játszom a dunaújvárosi együttesben. Góljaimmal, játékommal remélem, meg is köszöntem ott a helyszínen a szavazás alapján nekem ítélt Évtized Kézilabdázója címet.

- Ez az elismerés mit jelent a sok-sok kitüntetés, serleg, érem mellett?
- Szorítok neki egy méltó helyet a vitrinemben. Titokban bíztam benne, hogy sokan szavaznak rám, de egészen megható, hogy engem találtak a legmegfelelőbbnek a cím elnyerésére, hiszen én nem játszottam tíz évet a magyar válogatottban. Igaz, azért számtalan elismerést szereztem a játékommal.

-  Van egy népszerű dal, miszerint: Szívet cserél, aki hazát cserél...

- Az én szívemben két haza fogalma él. És én a végsőkig küzdöttem mindig a piros-fehér-zöld színekért. Hálás vagyok azoknak, akik lehetőséget adtak arra, hogy magyarként az ország sikeréért küzdhessek a pályán. Amikor annak idején palicsi lányként vettem a bőröndömet, és elutaztam Zalaegerszegre, jelentkeztem a Caola csapatánál, nem gondoltam volna, hogy ilyen gyönyörű éveket töltök majd el a magyar kézilabdasportban.

- Szinte mindent megnyert, amit csak lehetett. Kétszer lett a világ legjobb kézilabdázója... Mik a tervei?

- Mindenféleképpen szeretném, ha jövő ősszel beindulna a kézilabda-akadémiám. Már zöld utat kapott, és bízom benne, hogy ez így is lesz. A dunaújvárosi egyesületemnél pedig szeretnék minél hasznosabban, eredményesebben játszani. Úgy gondolom, nehéz tavaszi szezon elé nézünk, de reálisan az ötödik hely megszerzése már sikert jelentene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!