Kápolnásnyék

2015.12.10. 13:30

Új szoborral gazdagodott Kápolnásnyék

Klebelsberg Kuno egykori kultuszminiszter születésének 140. évfordulója alkalmából L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára a politikust ábrázoló szobrot adományozott a kápolnásnyékieknek, amelyet a hamarosan múzeumként megnyíló Dabasi Halász-kastély parkjában avatott fel Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Polgári Lilla

Az épület és a park jelenleg felújítás alatt áll, a tervek szerint májustól galériaként, valamint kulturális centrumként működik majd – mondta a szoboravatón L. Simon László, aki magánadományként ajándékozta Pető Hunor Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását a felújítást végző alapítványnak.

A jelenleg zajló felújításnak köszönhetően látogatótérrel és kiállítóhellyel bővül a kastély, amelyet 306,1 millió forint európai uniós támogatásból és saját forrásaiból a projektgazda Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány valósít meg. A kiállítóterekben a országos figyelemre számot tartó, művészeti alkotásokat és történeti dokumentumokat, értékeket, tárgyakat bemutató tárlatok nyílnak majd.

A kastély nem csak a jövőben fogja vonzani a látogatókat, hiszen már a szoboravató is felkeltette a Fejér megyeiek érdeklődését. Az ünnepségen Tessely Zoltán országgyűlési képviselő annak a Klebelsberg Kunonak a munkásságát méltatta, aki többek között az országos népiskolai alapot, valamint 5000 iskolai tantermet, számos iskolapalotát és tanítói lakást hozott létre, bevezette az iskolai testnevelést, elindította a népkönyvtári mozgalmat, decentralizálta a felsőoktatást. Egyedülálló politikai teljesítményén túl Tessely Zoltán kiemelte szellemi és épített örökségét, ami ma is körülvesz bennünket: iskolák, kollégiumok, alapítványok, közintézmények viselik a nevét, oktatási reformjainak eredményei pedig máig hatóak. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy Klebelsberg tízéves kultuszminisztersége idején a modern tudást a fiatalok máshol nem szerezhették meg, csak az oktatási intézményekben.

Podhorszki István polgármester kitért Kápolnásnyék, valamint a kastély történetére is, hangsúlyozva, hogy Vörösmarty Mihály is a község szülötte.

– Településünk az elmúlt időszakban az intenzív fejlődés útjára lépett: többek között elkészült a korszerű vasúti pálya, aluljárók, valamint új állomást kapott Nyék és Pettend is. Az új kerékpárút bekapcsolt minket a tó körüli kerékpárrendszerbe, amely több turistát hoz a településre – mondta a polgármester. (x)

Visszavásárolnák a kastélyból elvitt műtárgyakat

A kápolnásnyéki birtok a 19. század első felében került Dabasi Halász Sámuel tulajdonába. A család kúriáját feltehetően szintén a 19. század első felében, klasszicista stílusban építették. Mai formáját Dabasi Halász Gedeon jóvoltából az 1910-es években nyerte el, az akkor neobarokk stílusban átalakított épületet 1945-ig a Halász-família lakta. 1945 után termelőszövetkezeti tulajdonba került az épület: a Vörösmarty TSZ irodái működtek a falai között. Az épület állapota ezt követően folyamatosan romlott.

A projektgazda alapítvány az eredeti pompát teremti újra a kastélyban. Mindent megtesznek azért, hogy felkutassák és visszaszerezzék a világháború idején a kastélyból elhordott műtárgyakat. A kastély bútoraiból és festményeiből sajnos alig maradt meg valami, de nem rég felbukkant egy tardosi márványból készült lóitató, ami jelenleg virágtartóként funkcionál egy helyi lakos kertjében. A többi itatót a Vörösmarty TSZ idejében verték le, hogy beférjenek a traktorok a jelenleg felújításra váró gazdasági épületbe. Az épségben megmaradt darab kiváló alapja lehet a későbbi rekonstrukciónak, hiszen mintaként szolgálhat az eredeti állapot visszaállításához. Reméljük, hogy a tisztességes helyi polgárok által megőrzött itató a közeljövőben visszakerülhet az eredeti helyére. Köszönet érte azoknak, akik nem hagyták elpusztulni az itatót.

Dr. Kazai Viktor, a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány kuratóriumának elnöke várja azok jelentkezését, akik ismerik a kastélyból eltulajdonított bútorok, műtárgyak helyét. Az alapítvány szívesen visszavásárolja ugyanis ezeket a tárgyakat, kifejezve háláját, amiért megőrizték azokat az utókornak. Jelentkezni lehet a következő elérhetőségeken: 2475 Kápolnásnyék, Pf.: 6., valamint [email protected].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!