Jégkorong

2012.05.17. 07:32

Két fontos kérdésre választ kaptunk

Helsinki/Stockholm – A finn–svéd közös rendezésű A-csoportos jégkorong világbajnokság csoportküzdelmei kedden befejeződtek. Szerdán szünnap volt, csütörtökön a négy közé jutásért folytatódik a harc.

Fejér Megyei Hírlap

A világbajnokságon a magyar válogatottat és a magyar szurkolókat érintő két kérdésre már választ kaptunk. Az egyik, és talán a legfontosabb kérdés az volt, hogy kik lesznek jövőre a divízió I/A-csoportos világbajnokságon az ellenfeleink.

Azt már tudtuk, hogy a divízió I/B-ből feljutott Dél- Korea, valamint a tavaly is ebben az osztályban szereplő Nagy-Britannia és Japán a riválisunk lesz. De most a legjobbak között a helsinki csoportban Kazahsztán, a stockholmiban Olaszország lett az utolsó, így ők estek ki mellénk, a divízió I/A-ba.

A jövő évi divízió I/A-s világbajnokság rendezési jogáért harcba szállt Magyarország és eddig még nem akadt riválisa. Igaz, ezt még nem lehet készpénznek venni, még a szavazás napján (a világbajnokság végén) is beadhatja valaki a pályázatát. A vb csoportmérkőzései után átalakult a világranglista, ami alapján elkészítik a nemzetközi szövetség illetékesei a 2014-es téli olimpia selejtezőjének csoportjait.



Ezek alapján biztossá vált, ha Magyarország továbbjut a novemberi budapesti előselejtezőből, amikor Hollandia, Litvánia és Szerbia lesz az ellenfele, akkor Dániában folytathatja a hazaiak, a fehéroroszok és a szlovénok társaságában. Innen a győztes jut ki Szocsiba. De visszatérve a világbajnokságra! A csoportok első négy helyezettje folytathatja mától a küzdelmeket, az 5-8. helyezettek számára befejeződött a vb. A H-csoportban Kanada végzett az élen 19 ponttal, a második USA (16), a harmadik Finnország (15), a negyedik Szlovákia (15), az ötödik Franciaország (9), a hatodik Svájc (6), a hetedik Fehéroroszország (3), a nyolcadik Kazahsztán (1) lett. Az S-csoportban a sorrend: 1. Oroszország (21), 2. Svédország (18), 3. Csehország (14), 4. Norvégia (13), 5. Lettország (6), 6. Németország (6), 7. Dánia (4), 8. Olaszország (2). A kilencedik helytől kialakult a végső sorrend: a franciák, a lettek, a svájciak, a németek, a dánok, a fehéroroszok, az olaszok és a kazahok követik egymást.

Meglepetés a franciák jó szereplése, míg biztos csalódást jelent a svájciak és a németek számára a produkciójuk, hiszen mindkét együttes esélyes volt a nyolc közé kerülésre. Csütörtökön csoportok első és negyedik, valamint másodikharmadik helyezettjei játszanak a négy közé jutásért. A párosítások a helsinki ágon: Kanada – Szlovákia, Egyesült Államok – Finnország, még a stockholmi ágon: Oroszország – Norvégia, Svédország – Csehország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!