Jégkorong

2015.09.05. 18:58

Döntőben a Fehérvár AV19 - Nem adott esélyt a Ljubljanának az Ifj. Ocskay Gáborra emlékező csapat

„Ez a hétvége mindig nehéz, de nem gyászolunk, hanem emlékezünk.” – Sárvári László, az Alba Volán SC ügyvezetője illette e szavakkal nagyon találóan az Ifj. Ocskay Gábor Emléktornát, mely megmérettetést immár hetedik alkalommal rendeznek a 2009-ben, 34 évesen elhunyt kiváló jégkorongozó tiszteletére.

Ferencz Balázs

Kiscsicsó emléke nem halványul, a 187-szeres válogatott klasszis szobrot kapott Székesfehérváron. Nagy Benedek szobrászművész alkotását a Fehérvár AV19 Olimpija Ljublajna elleni összecsapása előtt leplezték le a Jégcsarnok előtti téren. A kapura törő Ocskayt ábrázoló szobor mellett Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere hangoztatta, hogy Ifj. Ocskay Gábor méltó példaképe lehet minden sportoló generációnak, s megemlítette: jobban örülne, ha Gábor még itt lenne, és hatvan-hetven évvel később kelljen felavatni szobrát. Az egészalakos alkotást Spányi Antal megyéspüspök áldotta meg.

A 7. Ifj. Ocskay Gábor Emléktorna nyitómérkőzésén az EBEL-ben szereplő Graz 99ers nagy küzdelemben, 3-2-re verte a szlovák Extraligás Skalicát, így az osztrákok már döntősként szemlélhették a tavalyi finálé két résztvevőjének összecsapását.

A korábbi csapatkapitány, a Volántól a MAC-hoz szerződő Tokaji Viktor vastapssal kísért búcsúztatása után remekül kezdett a Fehérvár AV19 a címvédő Olimpija Ljubljana ellen. Már a 2. percben vezettek a házigazdák. Szirányi tüzelt a kékvonalról, Olivier Roy jobb mamutjáról kipattant a korong, Kovács Csaba pedig a kapuba emelt, 1-0. Kiegyenlített küzdelemben csordogált a játék, majd a 13. percben emberelőnyben hokizhattak a szlovének, Planko küldte a ketrec elé a korongot, Anze Ropret tette bele az ütőjét, a pakk pedig a kapu bal oldalában kötött ki, 1-1. Az első játékrészt mégis előnyben zárta a Volán, Szirányi vette célba kaput szinte ugyanonnan, mint az első gólnál, Sarauer belepiszkált a korongba, ami megtréfálta Roy-t, 2-1.

A középső periódusban Rob Pallin alakulata volt aktívabb, de sokáig nem rezdült a háló. Aztán a 35. minutumban mintaszerű akcióból növelte előnyét a Fehérvár, Szirányi centerezett, Connolly pedig a hálóba paskolta a korongot, 3-1, Szirányi Bence harmadik gólpasszát jegyezhette. Nem sokkal később szépített az Olimpija, Ziga Pesut húzott el a kapu előtt keresztbe, visszapasszolt, a mögötte érkező Music pedig laposan lőtt a ketrecbe.

A záró harmad is a fehérváriaké volt. A 48. percben Chris Francis iramodott meg, és a szólót remekbeszabott mozdulattal zárta, majd a hajrában Sarauer varrta fel a korongot a keresztvas alá, második gólját szerezve ezzel, és végképp eldöntve a találkozót.

A Fehérvár AV19 ismét döntőt vív az Emléktornán, vasárnap 18 órakor a Graz lesz az ellenfél.

Fehérvár AV19 – Telemach Olimpija Ljubljana 5-2 (2-1, 1-1, 2-0)

Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok, 2800 néző

Vezette: Haszonits, Wolf (Kis-Király, Váczi)

FAV19: Rajna – Brocklehurst, Orbán (1), Kóger (1), Sarauer 2, Blackwater (2) – Szirányi (3), Wehrs, Nagy G. (1), Sárpátki, Kovács Cs. 1 – Varga A., Martinelli, Vincze, Connolly 1 (2), Francis 1 – Reiter, Becze, Benk, Sikorcin. Vezetőedző: Rob Pallin.

Olimpija: Roy – Tavzelj, Planko (1), Desbiens, Chaput, Kaspitz – Scholz, Selan, Pesut, Ropret 1 (ee), Music 1 – Logar (1), Reinthaler, Koblar, Kalan, Hebar – Groznik, Cepon, Hocevar, Pem, Sotlar. Vezetőedző: Fabian Dahlem.

Kiállítások: 16 illetve 16 perc

 

A másik elődöntő eredménye:

HK 36 Skalica – MM Graz 99ers 1-2 (0-0, 1-2, 0-0)

Gól: Kominek (25.) ill. Fornataro (23.), DeSimone (31.)

A vasárnapi program:

15.00, a harmadik helyért: Skalica – Olimpija Ljubljana

18.00, a döntő: Fehérvár AV19 – MM Graz 99ers

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!