Jégkorong

2012.05.11. 08:57

Gebei Péter jó játékosból, jó bíró lett! Az EBEL-ben és az A-csoportos ifi vébén is bizonyított

Dunaújváros - Minden sportágban az az általános felfogás, hogy komoly játékosmúlttal senki sem megy el játékvezetőnek. Cáfolat erre Gebei Péter, aki a Dunaferrnek, az Alba Volánnak és a magyar válogatottnak is évekig meghatározó játékosa volt.

Agárdy Csaba

- Vonalbíróként kezdtem az utánpótlásban, minden különösebb elképzelés nélkül. Nem voltak bennem ambíciók, úgy gondoltam, ez a tevékenység arra jó lesz, hogy a sportág mellett maradhassak - mondta Gebei Péter, hogyan kezdődött a játékvezetői pályája.
Azonban az évek során egyre jobban ment neki a bíráskodás és rájött, talán mégis helye van ebben a közegben.
- Többen biztattak, hogy vegyem komolyan ezt a dolgot. Ekkor döntöttem úgy, sokat befektetek azért, hogy később ki is tudjak venni belőle valamit. És itt nem az anyagiakra gondoltam. A játékos múltam magától hozta a játékszellemet, és annak idején az edzőm, Kercsó Árpád azt nevelte belém, hogy próbáljak a legjobb lenni.

- Ez sikerült, hiszen az elmúlt harminc évben nemzetközi szinten senki nem kapott annyi bizonyítási lehetőséget, mint Ön.

- Örülök annak, hogy tavaly az EBEL-ben ötvenöt mérkőzést fújtam, ebből négyet a döntőben. Ezután részt vehettem az ifjúsági A-csoportos világbajnokságon, négy mérkőzésen.

- Milyen elvárásoknak kell megfelelni, hogy valaki az EBEL-ben is meghatározó játékvezető legyen?

-  Augusztusban egy nagyon kemény teszten veszünk részt, majd amikor elkezdődik a bajnokság, minden mérkőzés után mindenkit értékelnek. A szezon alatt végig szelektálás van, sok kollégától már novemberben elbúcsúztak.

- Mi az, amiben nagyon résen kell lenni az EBEL-ben egy játékvezetőnek?

- Szerintem kevés olyan aljas, kemény bajnokság van, mint az EBEL. Emellett nagy probléma, hogy a játékvezetőket nagy nyomás alatt tartják, különösen a média. A Klagenfurt-Red Bull meccs alatt gyakorlatilag egy egész ország azt mondta, hogy a Red Bullnak kell nyernie. Volt olyan osztrák bíró, aki emiatt abbahagyta a tevékenységét.

- Az ifjúsági A-csoportos vb-n milyen tapasztalatokat szerzett?

-  Itt nagyon figyelnek az emberre, minden mérkőzés után értékelnek rossz, javítandó, jó, kiváló kategóriában. Szerencsére mindig a jóban voltam. De nagyon érdekes, hogy az ifjúsági és a junior korban sokkal többet várnak a játékvezetőktől, mint a felnőtteknél, mert a fiatalok még bolondok, mindent meg akarnak mutatni, a taktikával nagyon nem foglalkoznak, ezért nagyon kell rájuk vigyázni. Megfeleltem, jöhet talán a junior, majd az A-csoportos világbajnokság...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!