Iszkaszentgyörgy

2014.11.18. 18:20

Államtitkár az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskolában

Iszkaszentgyörgy - A köznevelésért felelős államtitkár is ellátogatott a minap a nyolc osztályos kastélyiskolába.

B. Kiss László

Jeles vendége volt az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskolának. Míg korábban például Ferninandy György író, vagy éppen Karsai Béla, a fehérvári székhelyű Karsai holding elnöke tartott előadást a kastélyiskola diákjainak, addig most Czunyiné dr. Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár látogatott el az intézménybe. A látogatás apropóján beszélgettünk Kisné Szonn Ibolyával, a nyolc osztályos iskola igazgatójával.

- Most éppen javában zajlanak a Nyitott napok programjai, bemutató tanításai. Három napon keresztül november 17, és 19. között várjuk a szülőket, hogy betekintsenek az iskolában zajló munkába - kezdte az igazgatónő, aki ötletgazdája és fő szervezője a felsőtagozatosok számára évről-évre meghirdetett országos ének-zenei műveltségi vetélkedőnek. A verseny döntőjét mindig Iszkaszentgyörgyön, az iskolának is helyet adó Pappenheim-kastélyban rendezik, a zsűri elnöke pedig kezdettől Miklós Erika Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes.

Czunyiné Bertalan Judit államtitkárt Gáll Attila, Iszkaszentgyörgy polgármestere is elkísérte a község kastélyiskolájába  Fotó: önkormányzat

- Részt veszünk a Köznevelés az iskolában elnevezésű, az együttműködést műhelymunka keretében fejlesztő projektben is. A program célja az iszkaszentgyörgyi kastélyiskola jövőképének, küldetésének kimunkálása, valamint az azok eléréséhez szükséges szervezeti és tartalmi értékek meghatározása. Iskolánk jövőképében alsó tagozaton a hangsúly az alapképességek fejlesztésére kerül. Nem maradhat ki belőle a művészeti nevelés, a néptánc és zeneoktatás, hagyományaink élményszerű ápolása sem. Példaként megemlítenék néhány programot. Ilyen a Mihály napi vásár, amely élményszerűen szolgálja a néphagyomány a gyerekekkel történő megismertetését, ápolását. December 15-én rendkívüli interaktív találkozást szervezünk az alsósoknak az Opera nagykövetével , Csonka Zsuzsanna operaénekessel. A téma Csajkovszkij Diótörője lesz.

Az iszkaszentgyörgyi kastélyiskola nyolcadikosai. Az intézmény mindössze néhány kilométerre fekszik a fehérvári Szárazréttől Fotó: Kissné Szalai Ágnes

Felsőben a természettudományos ismereteket szeretnénk még inkább előtérbe helyezni, s ennek érdekében az iskolai tantervet átdolgozni. Itt a természetismerethez kapcsolva a matematika, a fizika, a kémia tantárgyak oktatása lesz a meghatározó.

Kihasználjuk, beépítjük a nevelő-oktató munkánkba a környezetünk adta páratlan lehetőségeket. Gondolok itt a Bakony pereme páratlan természeti értékeinek a terepen történő megismerésére biológia és földrajz órákon, vagy a most készülő Kastélykaland programokra, melyek logikai játékok sorát beépítve nyitja ki a reál tantárgyak kódolt titkait a tanulóink előtt. Az angol nyelvet pedig már 2004 óta a heti 3 óra helyett heti 4 órás időkeretben tanítjuk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!