nem mindennapi látvány

2019.08.06. 16:12

Tornádó volt a Velencei-tó nyugati partjának közelében

Az Amerikai Egyesült Államokban megtapasztalható tornádókhoz képest szerencsére csak egy különleges égi jelenség volt a Fejér megyei változat.

Szanyi-Nagy Judit

Baranyi Anna fotója Székesfehérvárról (Forrás: Időkép)

Augusztus 5-én, hétfőn, a délelőtti órákban tubát láthattak a szemfüles nézelődők Székesfehérvár felett, de az Időkép internetes portál szerint ugyanezen a napon késő délután egy tornádó is megfigyelhető volt a Velencei-tó környékén.

Az Amerikai Egyesült Államokban megtapasztalható tornádókhoz képest szerencsére csak egy különleges égi jelenség volt a Fejér megyei változat: „egy fejlődő, ámbár teljesen ártalmatlan gomolyfelhőből egy kisebb tornádó nyúlt alá, és kavarta fel a port a felszínről. A vele járó csapadék szinte el sem érte a földfelszínt, de a felhőtölcsér kétségtelenül talajt ért, így kimerítette a tornádók kritériumát” – fogalmazták meg a portálon. Az elnevezéseket pontosítva álljon itt: a tuba egy olyan felhőtölcsér, amely az abban zajló felhőképződés miatt láthatóvá válik. Amikor földet ér, tornádónak nevezzük.

A néhány másodperc élettartamú égi képződményt többen, több helyről is lencsevégre kapták, így Székesfehérvárról, Pákozdról, Agárdról és Iszkaszentgyörgyről is.

 

Vezető képünk: Baranyi Anna fotója Székesfehérvárról (Forrás: Időkép)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!