Hírvilág

2015.06.10. 11:26

Megjelentek a termelési kapacitás bővítését segítő uniós pályázatok

Megjelentek a mikro- kis-és középvállalkozások által talán leginkább várt uniós pályázatok: július 8-tól pályázhatnak technológiafejlesztési projektjeik megvalósításának támogatására a kiemelt iparágakban működő mikro-kis és középvállalkozások.

Dávid Erzsébet

Molnár Tamás a kkv-k a gyártáshoz kapcsolódó, új termelőeszközök beszerzésére pályázhatnak
Fotó: Borbély Béla

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében, a termelési kapacitás bővítésére, illetve a kapacitásbővítő beruházások támogatására kiírt 1.2.1-15 és 1.2.2 -15 kódszámú pályázatokon összesen 85 milliárd forintot nyerhetnek el a sikeres pályázók Kiírták a kkv-k külpiaci megjelenését támogató pályázatot is, arra június 22-től lehet pályázni.

De lemondani annak sem kell a lehetőségről, aki a kiírástól számított harminc napon belül nem készül el a pályázatával, ugyanis mindhárom pályázatra folyamatosan, 2017 júniusáig, illetve a keretösszeg mértékéig lehet benyújtani a támogatási kérelmet az elektronikus kitöltő programon keresztül.

Molnár Tamás, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kht. ügyvezető igazgatójának tájékoztatása szerint a termelési kapacitások bővítésének támogatására 65 milliárd forint keretösszeg áll rendelkezésre, amiből várhatóan 250-500 elfogadott projekt kaphat a rendelkezésre álló forrás erejéig 50 milliótól 500 millió forintig terjedő vissza nem térítendő támogatást.

A Széchenyi 2020 weblapon közzétett felhívás szerint a pályázati anyagban felsorolt TEÁOR besorolás szerinti fejlesztésekhez kapcsolódó tevékenységet végző kkv-k kötelező projekt elemként a gyártáshoz kapcsolódó, új termelőeszközök beszerzésére pályázhatnak. Önállóan nem támogatható elemként pedig az új gyártási folyamat során az anyagmozgatáshoz és/vagy a raktározáshoz, illetve és/vagy a csomagoláshoz kapcsolódó új eszköz beszerzésére, továbbá az új termelőeszköz működtetéséhez szükséges infrastrukturális és ingatlan beruházás megvalósítására, az új termelő berendezésekhez kapcsolódó új informatikai eszközök, szoftverek beszerzésére, valamint az eszköz beszerzéséhez kapcsolódó gyártási licenc, know-how beszerzésére kérhetnek támogatást. Az elnyert támogatás ellenében egyebek között vállalniuk kell, hogy a projekt fizikai befejezését követő két évben növelik a nettó árbevételüket, személyi jellegű ráfordításaikat és fenntartják a cégnél foglalkoztatottak létszámát, s a támogatás visszafizetésének terhe mellett eleget kell tenniük háromévi fenntartási kötelezettségnek.

A kapacitásbővítő beruházások támogatására a rendelkezésre álló forrás erejéig minimum 5, maximum 50 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek a sikeres pályázók. A támogatásra a szabad vállalkozási zónának minősülő településen megvalósuló fejlesztésekre, valamint a szabad vállalkozási zónán és a Közép-magyarországi régión kívül megvalósuló fejlesztésekre 10 – 10 milliárd forint keretösszegre pályázhatnak a kkv-k. Az előzetes számítások szerint ebből a pályázati forrásból 1000-2000 elfogadott kérelmet tudnak majd támogatni. Ez a pályázat kötelező projektelemként új eszköz beszerzésére, önállóan nem támogatható elemként pedig egyebek között az új berendezéshez kapcsolódó anyagmozgató és csomagoló eszközök beszerzésére, infrastrukturális és ingatlan beruházások megvalósítására, valamint információs technológia-fejlesztésre, az on-line megjelenés támogatásának elnyerésére ad lehetőséget.

Legkorábban – június 22-én – a mikro,- kis- és középvállalkozások külpiaci megjelenését, külföldi kiállításokon, vásárokon árubemutatókon, üzleti találkozókon való részvételét, export-és versenyképességének növelését segítő GINOP-1.3.1-15 támogatásra pályázhatnak a kkv-k. A felhívás szerint az a vállalkozás pályázhat, amely két üzleti évet zárt le, az utolsó évben legalább két főállású munkavállalót alkalmazott, mentes a köztartozástól, s korábban is származott exportból árbevétele. Molnár Tamás arra hívja fel a pályázók figyelmét, számoljanak azzal, hogy elnyert támogatás esetén a projekt háromévi fenntartásának időszakára külkereskedelmi felelőst kell alkalmazniuk, piackutatást kell végezni, s idegen nyelvű honlapot kialakítani. A szakemberek szerint az ötmilliárd forintos támogatási keretösszegből 550-600 vállalkozás juthat minimum 1,5 millió, maximum 20 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!