Hírek

2017.07.07. 19:25

Verdi: Requiem - Igazi remekmű a Musica Sacrán

Verdi remekműve, a Requiem hangzik el a Musica Sacrán, a Királyi Napok kiemelkedő eseményeként augusztus 12-én, 21 órától a Nemzeti Emlékhelyen.

Szabó Zoltán

A Musica Sacráról tartott sajtótájékoztatón elhangzott: az egyik legismertebb, legtöbbet előadott gyászmise előadásán a szólókat a világ leghíresebb operaházaiban rendszeresen fellépő sztárok éneklik. Lukács Gyöngyi (szoprán) és Komlósi Ildikó (mezzoszoprán), a két Kossuth-díjas énekesnő mellett Otokar Klein (tenor) és Alexandru Agace is színpadra lép. Mint ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta: a négy szólistában közös, hogy mindannyian felléptek már a milánói Scalaban, illetve a New York-i Metropolitanban.

Cser-Palkovics András polgármester utalt rá, hogy az elmúlt évek során is nyilvánvaló volt, hogy az augusztusi Királyi Napok elképzelhetetlen színvonalas komolyzenei produkció nélkül. Erre a szimbolikus helyszín, a Nemzeti Emlékhely, a koronázó templom is kötelezi a szervezőket évről évre.

Cser-Palkovics András megjegyezte: külön öröm számára, hogy kollégájával is találkozhat. Otokar Klein ugyanis nem csupán kiváló énekes, különleges terjedelmű hang birtokosa, hanem 2014 óta ő Érsekújvár polgármestere is. Az idei lesz a sorrendben 
a negyedik Musica Sacra, ezzel kapcsolatban ifj. Major István elmondta: az elmúlt években a „mesterhármast belőtték”, hiszen három nagyszabású koncerten vannak már túl. Hozzátette, hogy a Requiem szorosan kapcsolódik a tavalyi előadáshoz, amikor Rossini zenéje csendült fel, hiszen Verdi ezzel a művel Rossini halála után kezdett el foglalkozni.

Az öt kórust - Alba Regia Vegyeskar, Primavera Kórus, Vox Mirabilis Kamarakórus, Ars Musica Vegyeskar, a budapesti Lantos Kórus - és az Alba Regia Szimfonikus Zenekart Drahos Béla vezényli majd. Ő felidézte, hogy már nagyon régen találkozott a művel, és megemlítette azt is, hogy  az Alba Regia Szimfonikus Zenekarnak a Requiemből lemezfelvétele van. Szerinte igazi kihívás az, hogy a mű szabadtéren szólal meg, de úgy véli, a technikai feltételek adottak ahhoz, hogy a hangzás kitűnő, az élmény maradéktalan legyen. Lukács Gyöngyi skype-on csatlakozott a tájékoztatóhoz. Mint mondta, a Requiem 22 éves kora óta végigkísérte egész pályafutását, sokszor és számos helyen énekelte már szerte a világban, kiváló karmesterek irányítása alatt. Arról is beszélt, hogy férje, Alexandru Agace itt fog debütálni ebben a műben először, és nagyon készül rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!