Hírek

2017.04.26. 15:48

Felezzék meg a falat a várkörúti veszélyes zebránál?

Múlt héten autóval, kamerával mi is bejártuk a Várkörutat, hogy ellenőrizzük, különböző sebességeknél milyen veszélyforrások tapasztalhatóak. Olvasóinkat is megkérdeztük, mi a véleményük a helyszínről.

Kocsis Noémi

Több, mint másfélszáz vélemény érkezett a Feolon a témához és a videóhoz – amelyről egyébként az azt készítő fotós munkatársunk is úgy nyilatkozott, a gabionfal megszakításait jelentő gyalogosátkelőknél fokozott figyelemre volt szüksége, egy alkalommal azonban így is veszélyhelyzet-közeli volt a pillanat, a falba ültetett sövény ugyanis eltakarta az érkező gyalogost. (Akciónk kezdőpontja egyébként éppen egy ezt megelőző esemény volt, amikor ezen az úton babakocsis anyukát sodort el egy autó, a zebránál.) Kollégánk egyébként nem kis darab ember, több, mint 180 centi és még jól ki is húzta magát, de így sem észlelte a zebránál haladó járókelőt.

A sövénnyel és a fejlődő zöldfelülettel (ha mégoly keskeny is), az embereknek általánosan nincs bajuk, az általa kialakult közlekedési állapot veri ki sokaknál a biztosítékot, mint az érkezett hozzászólásokból is kitűnik. Ezzel együtt többen vélekednek úgy, hogy esztétikus, sőt, szép ez a megoldás, (de van, aki hozzáteszi: csak nem a mostani helyére való.) Például: „Az a kérdés, hogy vajon mit szolgál középen a kőfal és a sok növény, milyen hozzáadott értéke van – ami nagyobb érték, mint az elvesztett 1-1 sáv, és a mostani beláthatatlanság!” A hozzászólások között markánsan jelent meg, hogy az igazi problémát a beláthatóság szempontjából a falmagasság jelenti. „Én, a 149 cm magasságommal bizony nem látom a közeledő autót, az autós se lát engem. Hátha még a növény egy kicsit még nőni is fog! Nem az a megoldás, hogy kiteszik a 30 km táblát.” – írta egy hölgy. Egy autós így nyilatkozott: „Mi nem szeretünk arra menni, mert nem látni rendesen a gyalogost. Ha tolja a babakocsit, azt meg végképp nem látni, mert kb. egyforma magas a díszkordonnal.” „Egy alkalommal, mikor arra autóztam, betartva a 30-at, észrevettem egy kétségbeesett női arcot, amint rohamtempóban megközelíti a zebrát a túloldali járda felől. Azonnal fékeztem és abban pillanatban a kőfal mögül kivágódott elém két 3-4 éves forma kisfiú futóbiciklivel. Szerencsénk volt, hogy megláttam az anyjukat...” Van, aki legszívesebben teljesen lebontatná a falat.

Javaslatok is érkeztek, íme, egy csokorravaló: „Elég lenne 15 métert visszabontani. Akkor már a szemben lévő sávból induló gyalogost is biztonsággal lehetne látni. Nem túl bonyolult feladat.” „Jelzőlámpa a megoldás!” „A Várkörúton körültekintően kell közlekedni mind a gyalogosoknak, bicikliseknek, minden közlekedőnek!”

A témára a növényzet és a helyzetek burjánzásával időnként visszatérünk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!