Hírek

2017.02.18. 13:25

Rózsaszín köd árasztotta el az utcákat Székesfehérváron

Idén legelső alkalommal szervezték meg Székesfehérváron a Valentin-napi belvárosi sétát.

Laci Patrícia

Különös szerelmi históriákra derült fény az első Valentin-napi belvárosi sétán. A bő egyórás program ideje alatt a legendás Lakatos utcai „rózsás ház” tulajdonosa is megosztott a közönséggel néhány romantikus és megható történetet.

Szerelmes verseket, versrészleteket is felolvastak az eseményen

Az évek alatt egyre népszerűbbé vált Magyarországon a Valentin-nap megünneplése, bár ez az alkalom igen megosztó a mai napig kicsiny országunkban. Ettől függetlenül a Tourinform-iroda lelkes túravezetője, Pintér Ildikó úgy döntött, február 14-ére szervez egy olyan sétát a belvárosban, amelynek ideje alatt sok-sok érdekességet mesél el a Fehérvárhoz köthető szerelmespárokról.

A túravezető a romantikus helyzet érzését is szerette volna megteremteni, ezért két gyertyát is gyújtott, amelyeket vagy ő, vagy valamelyik érdeklődő fogott a kezében, sőt, különféle szerelmes versek, versrészletek is elhangzottak a séta ideje alatt, például Ady Endre vagy éppen József Attila költeményei. De nem csak Ildikó szavalt, a hölgy kedves és bájos stílusával a jelenlévőket is sikeresen rávette, mondjanak el szerelmüknek valamilyen szép verset vagy részletet. Egy-egy szavalat, vallomás után csak úgy csattantak a csókok, szó szerint rózsaszín köd árasztotta el Fehérvár belvárosát.

Miközben a kis utcákat jártuk, megtudhattuk például, hogy Fehérváron volt az első tűzijáték hazánkban, méghozzá Mátyás király és Aragóniai Beatrix esküvőjén, 1476-ban. A Pákozdon született Rigó Jancsi szerelmes történetéről is szó esett.

A romantikus hangulat megteremtésére gyertyát is gyújtottak a séta kezdetén
Forrás: Koppán Viktor

- Rigó Jancsi egy cigány bandában zenélt. Egyik turnéja alkalmával egy belga hercegnő beleszeretett. Ebből a szerelemből pedig házasság lett. A nászútjukat Pesten töltötték, ahol sikerült a párnak megihletniük a cukrászokat is, így született meg a Rigó Jancsi szelet. A sütemény a klasszikus recept előírása szerint három különböző színből áll, ezek a tónusok pedig a párt s szerelmük gyümölcsét, gyermeküket szimbolizálta - osztotta meg az érdeklődőkkel a történetet a túravezető.

A Romkert közelében található szerelmesek lakatjait is meglátogattuk, ahol Ildikó elmondta, még a ház falát meg is kellett erősíteni a sok lakat miatt. Egyébként rengeteg városban vannak olyan pontok, ahol a párok lakatokat rögzítenek, ezzel a gesztussal is azt üzenik egymásnak, ők bizony örökkön-örökké együtt maradnak.

A Lakatos utcába is betértünk, ahol Fehérvár egyik legkülönlegesebb háza, a „rózsás ház” található. A lakás tulajdonosa, Csukly Zsolt elmondott több történetet is, ezek közül az egyik egy német párról szólt, akik néhány évvel ezelőtt becsöngettek Zsoltékhoz. A német férfi elmondta, a mellette álló asszony csak akkor lesz az övé, ha az ő házukon is ilyen gyönyörű rózsák nőnek. Zsolt segített az úrnak, hogy elnyerje szíve választottját, ezért fontos tanácsokkal látta el. Évekkel később a német úr, akkor már feleségével, ismét meglátogatta Zsoltot, hálája jeléül pedig két nagy, többliteres méretű sörösüveget adott a bajor.Az esemény utolsó állomása a Hiemer-ház volt, ahol meglepetésben volt része két részt vevő párosnak, ők a ház sarokerkélyében tölthettek el némi kis időt kettesben egy üveg pezsgővel együtt.

Vajon honnan is eredhet ez az ünnep?

A Valentin-nap eredetére többféle legenda létezik. Az egyik legismertebb történet, amikor időszámításunk előtt II. Claudius császár idején egy Valentin nevű püspök a keresztény szokások szerint több szerelmespárt is összeadott, közöttük voltak katonák is, akik nem esküdhettek volna meg az akkori császári törvények miatt. Valentint ezért a tettéért bebörtönözték, kivégzése előtt a börtönőr vak lányának viszont visszaadta látását. A püspök a lánynak ezt a búcsúüzenetet hagyta: „a te Valentinod.” Vélhetőleg ebből ered a Valentin-napi üzenetküldés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!