Hírek

2013.10.18. 18:05

Űrközpont Fehérváron - Az érdekes programsorozat folytatódik

Székesfehérvár - A város egyfajta űrközponttá vált erre a hétvégére, hiszen több rendezvényt is tartottak, illetve tartanak városunkban a magyar űrkutatók.

Trupka Zoltán

Pénteken az Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központjában (AREK) rendezték az űrkutatás napját. Az érdeklődők ismert hazai szakemberektől hallhattak előadásokat e tudományterület legújabb fejleményeiről, eredményeiről, hangsúlyozva a magyar vonatkozásokat.

A sok érdekes téma között szerepelt a világűrjog, melyről az egyik legjobb magyar szakértő, Tari Fruzsina beszélt, aki nem mellékesen Székesfehérvár szülötte.

Szó volt olyan, mindig népszerű kérdésekről, mint bolygónk kozmikus veszélyei vagy a Mars kutatásának legújabb eredményei. A korábbi és a jelenleg is a világűrben működő magyar gyártású űreszközök ismertetéseinek sorából nem hiányozhatott az első magyar műhold, a Masat sem. Nem csak ennek a kicsi, de nagyon sikeres szerkezetnek, hanem az egész magyar űrtevékenységnek a jövőjét és lehetőségeit is megvitatták a jelenlevők.

Hazánk küszöbön álló csatlakozása az Európai Űrügynökséghez ugyanis elsősorban nem a kutatás, hanem a magyar űripar jövőjét határozza meg. A csatlakozás révén jelentős innovációs és gazdasági lehetőségek birtokába jut az ország - hangsúlyozták a szakértők.

Az Űrkutatás Napján adták át első ízben a Nők a Tudományban Kiválósági Díját. A Nők a Tudományban Egyesület és a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) közös elismerését az az Orgel Csilla kapta, aki egyetemistaként is már több nemzetközi űrszervezet munkájában vett részt még a tengeren túlon is.

A fehérvári programok sorozata folytatódik, hiszen szombat délelőtt 11 órakor nyitják meg az Alba Plázában A Világűr emberközelben című poszterkiállítást, melyet november 3-áig tekinthetnek meg az érdeklődők.

Szintén szombati program a Magyarok a Marson című, mely robotépítők seregszemléje lesz az AREK falai között. A sokak érdeklődésére számot tartó bemutatók 10 órakor kezdődnek.

Mindez a Hétköznapi tudomány című országos programsorozat része, melynek első állomása hol is lehetett volna máshol, mint Székesfehérváron. Ott, ahol korábban a MANT legaktívabb helyi csoportja is működött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!