Hírek

2013.01.03. 15:33

Tart még a mélyrepülés a hazai autópiacon

Székesfehérvár - A céges vásárlások mentették meg a hazai autópiacot 2012-ben, decemberben valamivel több mint ötezer új autót adtak el - derül ki a Jato Dynamics legfrissebb statisztikáiból.

Miskei Anita

Hosszú évek óta nehéz helyzetben vannak a hazai márkakereskedők, kevés új autó fogy még az időről időre meghirdetett igazán nagylelkű akciók ellenére is. Így volt ez a tavalyi évben is, amikor pusztán a céges vásárlások mentették meg a magyar kereskedőket. Ennek eredményeként 55 százalékkkal több, azaz valamivel ötezer  darab fölé emelkedett az újonnan forgalomba helyezett autók száma az év utolsó hónapjában Magyarországon, az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a tavalyi egész éves forgalomba helyezés 18 százalékkal volt magasabb, mint a 2011-es évi érték.

Decemberben a legsikeresebb autómárka (személyautó és összes haszongépjármű) az Opel volt, havi 1 ezer 319 darabszámmal, az egész év viszonylatában szintén az Opel került ki győztesen 7 ezer 916 darabos össz forgalomba-helyezéssel, mellyel a hazai piac 12 százalékát sikerült lefednie a márkának. A sorban egyébként a második helyet a Skoda, a harmadikat pedig a Ford szerezte meg. A sokáig első Suzuki a sorban csak a tizedik, azonban egyetlen olyan szereplő, mely továbbra is a magánszemélyek körében népszerűbb. Ugyanis a decemberben eladott autóinak 70 százalékát magánemberek vásárolták meg.

 

Grafika: Lovász Lilla

A jelenlegi piac jellegzetessége, hogy az új autó forgalomba-helyezések többsége, azaz 80 százaléka céges, míg a magán eladások a piac mindössze 20 százalékát teszik  ki.  Bár a mostani növekvő trend bizakodásra ad okot, a Jato közleménye kiemeli, hogy a számok így is messze elmaradnak a válság előtti forgalomba helyezési mennyiségektől, valamint az üzletág sikeres működéséhez szükséges optimális darabszámoktól.   Tovább torzítja a jelenlegi piaci összképet az újra megnövekedett re-export jelenség, melynek pontos nagyságrendjét jelenleg nehéz meghatározni, de az iparág szakemberei szerint az idén tapasztalható piaci növekedés mintegy 80 százalékát ezen ügyletek teszik ki.

2008 decemberében körülbelül kétszer annyi autót helyeztek forgalomba, mint 2012-ben, akkor 11 ezer 821 darab személyautó és haszongépjármű talált gazdára. A 2004-es évben pedig a december 27 ezer 534 darab gépjárművel büszkélkedhetett, a teljes évben pedig 233 ezer 756 darab kelt el, ezen időszakhoz képest a csökkenés több mint 70 százalék.  Éves összehasonlításban pedig az mondható el, hogy míg 2009-ben 60 ezer 376 darab személyautót helyeztek forgalomba, addig 2010-ben újabb negatív rekordot kellett túlélniük a kereskedőknek, 43 ezer 496 darab autóval. 2011-ben valamelyest felkapaszkodtak a kereskedők, mert az összes eladott autó száma elérte a 45 ezer 106 darabot, tavaly pedig tovább emelkedett az értékesített új személygépkocsik száma, végül alig több mint 53 ezer darabot adtak el. Ez a mennyiség azonban még messze elmarad a remélt eladásoktól. A megtizedelt kereskedők a lassú növekedésben, piaci erősödésben, s a meghirdetett akciókban (roncsautó beszámítás)  bíznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!