Hírek

2014.02.16. 17:00

Gyurcsány Ferenc: szoros választási eredmény lesz

Sárbogárd - Szoros választási eredményre számít Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke a túlzott ígérgetéstől óvja sajátjait.

Gyurcsány Ferenc szerint a rezsicsökkentésre építő, kelet felé tartó politika bukásra van ítélve

A volt miniszterelnök múlt hét csütörtökön járt a mezőföldi városban.

- Itt mindig sokan vannak az Ön fórumain. Gyakran jár errefelé. Miért?

- Ha van választásom, inkább olyan helyre megyek, ahol nehezebb az élet. Nem azoknak kell segítséget és vigasztalást adni, ahol meg tudnak kapaszkodni az emberek. Ez egy cudar nehéz vidék. Korábban se volt gazdag. A megélhetést itt alapvetően a föld adja. E lehetőség elől most elment az élelmiszeripar, megszűntek a mezőgazdasági nagyüzemek ettől nincsen eltartó képessége a térségnek, s ezért mennek el a fiatalok. Ha nem erősítjük meg újra a mezőgazdasági nagyüzemeket és az élelmiszeripart, akkor nem tudunk ebből a körből kitörni, folytatódik a lecsúszás és az elnéptelenedés. Ha azt a következő 7 ezer milliárdot, ami az EU-ból érkezik, intenzív vidékfejlesztésre fordítjuk, akkor van esély, csak akkor!

- Milyen esélyét látja az együttműködésnek most, hogy e térségben a DK jelöltje, Ecsődi László indul az Összefogás 2014 színeiben?

- Laci igazi vidéki ember. Tanyán született, a Parlamentben én dolgoztam vele két cikluson keresztül. Szerintem az lesz a fő dolga, hogy célzott fejlesztések érkezzenek ide. Az országos esélyeket illeti, fogalmam sincs, mi lesz a végeredmény. Ha tippelnem kell, azt mondanám, szoros verseny lesz. A Fidesz és közöttünk nem lesz több 3 százaléknál, de hogy ki lesz az élen, azt nem tudom megjósolni.

- Mi lesz a választás után?

- Szerintem az a politika, amelyik alapvetően rezsicsökkentésre épít és a kelet felé megy, bukásra van ítélve. Ha a Fidesz győz, akkor nagy szenvedéssel irányt kell, hogy váltson. A mieinket arra intem, túl sokat ne ígérjenek, mert nem lesz máról holnapra hirtelen sokkal jobb élet. Négy év talán ahhoz elég, hogy egyszerre két dolgot csináljunk: egy picivel szabadabb életet, és ezt össze lehet kötni egy pici gyarapodással. Nem szabad, hogy csalódjanak bennünk. A 24 év talán elég volt ahhoz, hogy a sarlatánoknak már ne higgyenek az választók. Én saját kudarcaimból is azt tanultam meg, hogy az ember a magánéletben udvaroljon, ha van hozzá kedve, de politikusként ne tegye. Ott inkább mondja meg, hogy mit gondol őszintén. Aki akar, az rá fog szavazni, aki nem, az meg úgyis talál magának mást.

- Hogy látja: hosszú távú együttműködésre vannak ítélve az Összefogás erői?

- Egyszerre van együttműködés és verseny. 2018-ban, így vagy úgy, de mindenképpen össze kell állni. Ez csak korlátozott verseny lehet. Meg lehet mutatni a különböző alternatívákat, de ha ez a választási rendszer marad márpedig nem lesz kétharmadunk, erre nagy tételben merek fogadni 2018-ban újra kell kezdeni az összefogást.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!