Hírek

2016.09.16. 17:55

Szólni kell a szomszédnak - Nem permetezhetünk a környéken élők tudta nélkül

Januártól, a miniszteri rendelet szerint lakott területen belül csak akkor lehet gépi permetezést alkalmazni, ha előtte erről - akár írásban, akár szóban - tájékoztatták a környéken élőket is. A mulasztás akár pénzbírsággal is járhat. Oda kell figyelnie a permetezőnek arra is, hogy a szél nem viheti el a permetszert.

Buthy Lilla

Persze különbséget kell tenni motoros és kézi erővel hajtott permetezőgép között, bár utóbbinál is körültekintőnek kell lenni: a szomszéd nem fog örülni, ha lepermetezzük a gyümölcsfáját, kocsiját, gyerekét, vagy kutyáját. A jószomszédi viszonyhoz elengedhetetlen a kommunikáció is, elsősorban nem a hatóság dolga kezelni az ellentéteket. Az első lépés a párbeszéd.

Persze, ha másképp nem megy, léteznek erre vonatkozó előírások. A növényvédelmi jogszabály előírja, hogy úgy kell permetezni, hogy növényvédő szer nem sodródhat el. Ami újdonság, az a 2016 elején hatályba lépett paragrafus, mely kimondja, hogy lakott területen, közvetlen szomszédságban, nem kézi erővel meghajtott permetezés esetén értesíteni kell a szomszédokat. Ez vonatkozik azokra a külterületekre is, ahol életvitelszerűen élnek.

Motoros permetezővel nem állhatunk neki csak úgy a permetezésnek, szólni kell a szomszédoknak Fotó: Shutterstock

- A bejelentés módját nem határozza meg a jogszabály. A gépi permetezés megkezdése előtt vagy szóban, vagy írásban tájékoztatni kell a szomszédokat - tájékoztatott Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és földművelésügyi főosztály vezetője, a megyei főállatorvos.

Megtudtuk, erre azért is volt szükség, mert nagyon sok panasz és kérdés érkezett a hatósághoz, azzal kapcsolatban, hogy a szomszéd permetezett, és átszállt a szer a bejelentő gyümölcsösébe, kertjébe.

- A kérdés főleg az volt, hogy mikor szedheti le, illetve, hogy megeheti-e az adott, lepermetezett gyümölcsöt. Minden szernek megvan
a maga élelmezés-egészségügyi várakozási ideje. Ehhez tudni kell, hogy mivel permetezett a szomszéd - tette hozzá a szakember.

- Magának a növényvédő szernek is több fokozata van: az ún. szabadforgalmú, hármas kategóriás szert bármelyik gazdaboltban megvehetjük, ezeket a saját területünkön szabadon használhatjuk. De csak akkor, ha ezzel nem veszélyeztetünk senkit. A kettes kategóriás szereket csak engedéllyel rendelkező szakemberek használhatják - emelte ki a főosztályvezető.

- Ha a szomszéd elmulasztja a jogszabályi kötelezettségét, akkor a hatóság, a hozzá eljuttatott panasz kapcsán szankciókkal élhet:

- A hatóság kivizsgálja a bejelentést, és többféle szankciót alkalmazhat. Az ügy súlyának megfelelően ez a figyelmeztetéstől a pénzbírságig terjedhet. Utóbbira még a megyében nem volt példa - mondta el Sziebert Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!