Hírek

2013.11.11. 15:30

A méltatlan körülmények között élő nyugdíjasokért

Nyílt levelet írt az országgyűlés képviselőihez egy fehérvári nyugdíjas. Olvasónk a rendszerváltáskor előnyugdíjba küldöttek érdekében emelt szót, akik ma méltatlan körülmények között élnek.

Klecska Ernő

Balogh György sorstársai érdekében emelte fel a szavát (Fotó: Koppán Viktor)

A fehérvári Balogh György , aki a Köfémből ment 38 év és pár hónap munkaviszony után 1991 júliusában nyugdíjba, keserű szavakat fogalmazott meg.

- Akik érdekében tollat ragadtam, az a rendszerváltáskor kényszernyugdíjazásra került dolgozókra vonatkozik. Ezen állampolgárok építették fel háborúban romba döntött országot, Jegyezték az állam és békekölcsönöket. Emberi sorsukat hűen tükrözi a Valahol Európában című film. Megteremtették a normális élethez szükséges létfeltételeket. Megvívták szabadságharcukat az idegen haderővel szemben. A történelem fintora, hogy ez a generáció teremtette meg a viszonylagos jólétet az ellentmondásos politikai rendszerben mondta el.

- A rendszerváltás után az 1991-es nyugdíj-jogszabályok lehetővé tették a korengedménye nyugdíjazást. 1989-ben a saját jogú nyugdíjak az átlagkereset 76 százalékát tették ki.. Az érintett időszakban az évenkénti nyugdíjemelés mértéke folyamatosan elmaradt a nettó átlagkeresetek emelkedésétől. Itt kezdődött az energiaköltségek megalapozatlan emelése, a hírhedt Bokros-csomag és a nagyfokú infláció. A regnáló kormányok intézkedéseikkel törekedtek ugyan tompítani az újratermelődő problémákat, de nem tudták azokat megoldni. Hiába volt a 4-4 százalékos korrekció, a 13 havi nyugdíj, a mélyülő gazdasági válság elértéktelenítette, elinflálta a nyugdíjakat. Az utóbbi időszakban az átlagos emelés dacára a lecsökkentett kezdő nyugdíj összegeket a 35-40 éves szolgálati időt figyelembe véve jelentősen elmaradt a vásárlóértékhez viszonyítva fogalmazott, s saját sorsát is felemlítette. Neki és több tíz-, esetleg százezer társának akkoriban nem adtak végkielégítést, s azt az időszakot se számították be a szolgálati időbe, amit pedig a cégek előre, az engedményes nyugdíjra befizettek a társadalombiztosításnak.

- A ma kifizetett nyugdíjak lassan a minimálbérrel lettek egy szinten. Csehák Judit és Pusztai Erzsébet miniszterek bővebben tudták értékelni ezt a korszakot. Az általuk hozott döntések óta eltelt 22 esztendőben az érintettek zöme elhunyt, a még élők 72-80 év között vannak. Zömük súlyos beteg és 10-20 ezer forint a havi gyógyszerszükségletük. Nyugdíjukat sok esetben már azoké is beéri vagy beelőzi, akik kétévente éltek a méltányossági emelés lehetőségével dőlt a panasz az irományával szerkesztőségünkbe személyesen besétáló olvasónkból.

- Tisztelettel kérjük a kormányt és a képviselőket, hogy hasonlóan a politikai üldözöttekhez -, a becsülettel végigdolgozott időszak alapján az átlagos emelésen túl, mi is kapjuk vissza az el veszett nyugdíjat, amit nem könyöradományként kérünk fogalmaz e levél.

Lapunk utánanézett: 13-án utalja át a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a kiegészítő nyugdíjellátás összegét a postának. Január és november között kamattal együtt háromszázalékos emelés jár a nyugdíjasoknak, decemberben pedig 2,6 százalékkal nagyobb összeget kapnak. A kiegészítő nyugdíjemelés két lépcsőben történik majd. Január és november között, tehát 11 hónapra a november havi nyugdíj három százalékának tizenegyszeresét, 33 százalékát kapják meg az érintettek. Erre azért kerül sor, mert a nyugdíjemelés mértékét megszabó két mutató, a fogyasztói árindex és a nettó bérek növekedése meghaladja az év elején tervezett szintet, emiatt a januári 8 százalékos emelést novemberben kiegészíti a biztosító. A 2014 januárjában esedékes újabb emelést a decemberben folyósított ellátás alapján számítják ki.

Az ember, ha külföldön jár, két jelenségre figyelhet fel azonnal. Arra, hogy milyen sok a mozgássérült és arra, mennyi idős ember jár kirándulni, ül a kávéházi és éttermi teraszokon. Az első is megérne egy misét, hiszen ott se több az ilyen ember, csak nem dugják el őket és közlekedni is tudnak. Az aktív és életvidám nyugdíjasok képe mély érzéseket kelthet és kelt is a közép-kelet európaiban, akinek elég csak saját anyjára, apjára gondolnia. Mindazokra, akik évek óta nem ülhettek be egy kávéra, egy sütire vagy egy jó fröccsre sehova, s örülnek, ha a rezsit és a gyógyszert ki tudják fizetni, de néha még a gyerekeket is kisegítik.

Frissítés: Nem lesz kiegészítő emelés

Nem lesz nyugdíj kiegészítés ebben az évben, mivel az infláció alacsonyabb a januári emelésnél.

Csörögtek kedden szerkesztőségünk telefonjai, nyugdíjasok érdeklődtek, tényleg kapnak-e kiegészítést még ebben az évben. Egy nyugdíjas nyílt panaszlevele kapcsán azt írtuk (lásd fent), hogy lesz az idén nyugdíj kiegészítés. Nos Bartucz Sándor, a megyei nyugdíjbiztosító igazgatója felhívta a figyelmünket, hogy ez nem fedi a valóságot, mivel az idén nem lesz kiegészítés.A leírt emelési mértékek akkor igazak, ha augusztus végéig a „nyugdíjas kosárra” számított infláció az évvégéig várható mértéke legalább egy százalékponttal magasabb a számítottnál. Sajtóinformációk szerint a szakminisztérium közlése szerint az idei januári 5,2 százalékos nyugdíjemelés lényegesen magasabb a tényleges inflációnál, mivel a KSH adatai szerint a nyugdíjas fogyasztói árindex 1,1 százalékos volt január és augusztus között.Vagyis summa-summárum, az idén ne számítsanak a nyugdíjasok kiegészítő emelésre és ne kérjék az igazgatóságtól.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!