Hírek

2017.03.10. 19:40

Ellenőrzik a bírókat - Színvonalas ítélkezés, kiemelkedő közvetítés

Székesfehérvár - Magas színvonalú, időszerű ítélkezés folyt az elmúlt évben a Székesfehérvári Törvényszéken.

Szabó Zoltán

Turcsánné Molnár Katalin, a törvényszék elnöke mondta ezt tegnap, a tavalyi évet értékelő összbírói értekezlet előtt tartott sajtótájékoztatón. Mint mondta, 44 962 ügy érkezett tavaly, de a befejezett ügyek száma ennél magasabb, 46 351 volt.

Ezen belül a peres ügyérkezés 5 százalékkal emelkedett, míg a nempereseké 11 százalékkal csökkent. Kiemelte a Székesfehérvári Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság peres ügyintézését, amelynek köszönhetően a folyamatban maradt peres ügyek száma csaknem 40 százalékkal csökkent.

Turcsánné Molnár Katalin, Handó Tünde és Hajdu István a törvényszéken tartott sajtótéjékoztatón
Fotó: Koppán Viktor

Ami a büntető peres ügyeket illeti: 40,9 százalékuk hat hónapon belül, 64,9 százalékuk egy éven belül befejeződött. Ugyanezek a mutatók civilisztika ügyszakban 68,1, illetve 86,4 százalék. A járásbíróságok ítélkezésének időszerűsége a korábbi évhez viszonyítva javult. Az ítélkezés megalapozottságával is elégedett a törvényszék elnöke, a bíróságokon az ítéletek túlnyomó többsége első fokon jogerőre emelkedik.

Turcsánné Molnár Katalin méltatta a fehérvári törvényszéken folyó bírósági közvetítői eljárást. Országosan és nemzetközi összehasonlításban is kimagasló az, hogy az eljárások 64 százaléka egyezséggel végződött.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Handó Tünde hangsúlyozta, hogy a bírósági fogalmazói életútnak mesterképzéssé kell válnia, hogy a bírói hivatást választó 23-24 éves végzett jogászok 30 éves korukra jó bírókká váljanak. Arról is beszélt, hogy ahhoz, hogy a magas elvárásokat teljesíteni tudják, a bírókat rendszeresen ellenőrzik. Tavaly a 2800 tagú bírói karból országosan 264, a fehérvári törvényszéken pedig 12 bírót vizsgáltak. Utóbbiak közül 5 bizonyult alkalmasnak, 4 kiválóan alkalmasnak, kettő magasabb állásra is alkalmasnak, egy bírót pedig alkalmatlannak találtak.

Az Országos Bírói Tanács soros elnöke, Hajdu István egyebek között arról beszélt, hogy a tanács hatéves mandátumából öt év letelt, ősszel megkezdődnek a tagválasztás előkészületei. A törvényszékek és ítélőtáblák küldötteket választanak akik a voksoláson, a mandátum lejárta előtt négy hónappal megválasztják az OBT új tagjait.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!