Hírek

2016.03.10. 12:20

Nem kell elaltatni a Nádasdladányban gyilkoló kutyát, Hannibált

Nem kell elaltatni a Nádasdladányban embert ölő kutyát – az állatot tegnap elvitte magával az Állatvédőrség. Hannibál, információink szerint rehabilitálható.

S. Töttő Rita

Hannibálnak hívják azt a kutyát, amely nem rég olyan súlyos sebesüléseket okozott egy vele egy tanyán élő idős asszonynak, hogy az belehalt a sérüléseibe. Az ügyben nyomozás indult, amely miatt bűnjelként foglalták le az állatot és a fehérvári állatkórház menhelyén helyezték el karanténban. A pitbull több mint két hetet töltött itt, mely idő alatt igazságügyi orvosszakértő vizsgálta. A rendőrség a napokban úgy döntött, hogy már nincs szüksége a kutyára, mint bűnjelre, ezért feloldotta a lefoglalást. Tornóczky Anita, az Állatvédőrség vezetője a feol.hu-nak elárulta: a kutya eredeti gazdája átruházta rájuk a tulajdonosi jogokat, így Hannibál hozzájuk került. – Úgy tudom, a szakértői vélemény szerint az állatot nem kell „túlaltatni”, azaz nincs szükség az elaltatására, viszont a veszélyessé nyilvánítása elkezdődik – árulta el az állatvédő. A rendőrség folyamatban lévő nyomozásról nem nyilatkozik, így azt sem árulta el a feol.hu-nak, hogy a szakértői vélemény mit állapított meg pontosan.

Hannibál már Kistarcsán, szakértőnél, ám még mindig bódult állapotban van Fotó: Országos Állatvédőrség Alapítvány

Az Állatvédőrség vezetője szerdán érkezett meg az állatkórház menhelyére a kutyáért, aki azonban hosszas huzavona után kapta meg a kutyát, miután hatósági engedélyt kapott hozzá és elbódítása is megtörtént. Az átadás kapcsán Molnár Tamásné, a menhely vezetője beszámolt saját közösségi oldalán, melyben kifejtette: „jeleztem a hatóságnak, hogy nem vállalom a felelősséget azért, hogy a kutya menet közben megtámadja a személykocsiban” – mármint az állatvédőt s hozzátette azt is: „nem asszisztálok ahhoz, hogy a kiadás után mindjárt tragédia legyen„. Tornóczky Anita elmondta: tudják, hogy az állat embert ölt, de ha szakértők állítják, hogy nem kell elaltatni, akkor ők mindent megtesznek azért, hogy valóban rehabilitálható legyen, annak ellenére, hogy a menhely vezetője szerint ez a kutya embert ölt és ölni is fog.

– A kutya jelenleg is a tegnapi bódítás hatása alatt van, azaz „nincs képben” – mondta az Állatvédőrség vezetője, aki azt is elárulta, hogy az állatot szakemberhez vitték Kistarcsán, aki megkezdi a rehabilitációját, amint magához tér. – Először biztosítjuk számára azt a nyugalmat, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy kiismerjük őt, majd ezután feltérképezzük, milyen módon lehet hozzáférni. Azt nem tudjuk, mennyi időre van szüksége az állatnak, de egy biztos: nála nehezebb természetű, viadalra kiképzett kutyákkal is volt már dolgunk, amelyekből normális, társaságkedvelő kutya lett – szögezte le az állatvédő, aki szerint az áldozat rokonsága, illetve a kutya tulajdonosa sem kívánta a kutya halálát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!