Hírek

2013.11.05. 19:55

Parlagfű - További lépések a fertőzöttség ellen

Országos léptékű előadás-sorozatot szerveztek a tájékoztatás jegyében a parlagfűről és más gyomnövényekről. Az első alkalom kedden Velencén volt.

Tihanyi Tamás

A kormány Magyarország parlagfű-fertőzöttségére és az allergiás, illetve asztmás megbetegedésben szenvedők számának növekedésére figyelemmel fogadta el az ország parlagfű elleni rövid- és hosszútávú tervét. Ez 2012-től 2020-ig fogalmazza meg a teljesítendő feladatokat. A kormányhatározatban rögzítették, hogy „felül kell vizsgálni a lakosságot érő pollenterhelés csökkentése érdekében a parlagfüves területek hatósági felderítési rendjét.”

A parlagfű elleni rövid- és hosszútávú tervre vonatkozó kormányhatározatban megfogalmazták azt is, hogy a belterületi parlagfű-felderítéssel és a közérdekű védekezés elrendelésével kapcsolatos feladatokat racionalizálni kell.

A külterületek igen jól felmérhetőek helikopterrel. Balra Pálmai Ottó igazgató (Fotó: Lovász Lilla)

A hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a lakosság információ-áramlásának gyorsabbá és pontosabbá tétele érdekében már tavaly kifejlesztettek egy Parlagfű Bejelentő Rendszert, amely a szakemberek véleménye szerint idén már nagyon jól vizsgázott. Ezt kiegészítve (a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-gazdálkodási Igazgatósága és a Kommunáldata Kft. közös fejlesztésében, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tudtával) elkészült az Önkormányzati Parlagfű Bejelentő Rendszer is, Novemberben kezdődött egy olyan országos tájékoztató előadás-sorozat, amelynek állomásain – Velence volt az első – az önkormányzatok képviselőit tájékoztatják.

Kedden mintegy ötven település képviseltette magát az eseményen, amit Pálmai Ottó, a Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatója nyitott meg. Gyulai Balázs, a hivatal osztályvezetője mutatta be a parlagfüvet és a többi allergén gyomnövényt, majd Klupács Helga osztályvezető a belterületi parlagfű elleni védekezés kötelezettségének elmulasztása esetén követendő hatósági eljárás menetéről számolt be. Az Önkormányzati Parlagfű Bejelentő Rendszert Kelemen Péter, a Kommunáldata Kft. ügyvezetője mutatta be azoknak, akiknek ezt a jövőben a gyakorlatban is használniuk kell.

Pálmai Ottó lapunknak elmondta: külön lehet szólni a külterületek fertőzöttségéről, amely helikopter segítségével már egy ideje megtörténik. Ez jó eszköz, idén negyven helyszínt derítettek fel. Másrészt a belterületek, a zártkertek a jegyző „alá” tartoznak, aki sok esetben csak nehezen indít eljárást a gyakran elhanyagolt kertek miatt. Idén az aszály után a korábbinál kevesebb parlagfüvet találtak, ennek mutatója, hogy a 200 felderített ügy után 3 millió forintnál kevesebb volt a megyében az összes bírság összege.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!