Hírek

2006.08.03. 02:28

Örökségvédelmi "nem"

Dég - A pihenőparkban idősek otthona létesülne, de a fejlesztéshez az építési engedélyt az örökségvédelem nem adta meg. Az önkormányzat protestál a minisztériumnál.

nincs nev

Az M & S Kertész Kft. Dégen, a Hunyadi utca 5. szám alatti ingatlanán (közismerten pihenőpark) egy központi épület és két 80 személyes apartman épület építéséhez kért építési engedélyt. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Felügyeleti Igazgatósága a helyszín és a benyújtott tervdokumentáció áttanulmányozása után a kért építési engedélyt nem adta meg.

Indoklásában a hivatal kitért arra, hogy az elvégezni kívánt munka a műemlékvédelem, az örökségvédelem érdekeit sértené, ezért nem engedélyezte. A területet a mi- nisztériumi rendelet tavaly októberben történeti kertként műemlékké nyilvánította. A tervezett épületek méretüknél, tömegformálásuknál, elhelyezkedésüknél fogva nem illeszthetők a történeti kert eredeti térszerkezeti rendjébe, lehetetlenné tennék a növényállomány rekonstrukcióját, megbontanák a zöldfelületek és a vízfelületek harmonikus kapcsolatát, akadályoznák a történeti kert eredeti állapotának megfelelő helyreállítását - áll a határozatban.

Információink szerint Enying polgármesteri hivatalának építésügyi hatósága az építési engedélyt kikötés nélkül megadta. A hozzájárulást kikötésekkel adta meg a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, a Fejér Megyei Közlekedési Felügye- let és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat székesfehérvári intézete. Az engedély kiadásához a hozzájárulást a Sárbogárdi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság nem adta meg.

Megtudtuk: az ingatlan tulajdonosa fellebbezést nyújtott be.

Még a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma tavaly októberben műemléki védelem alá helyezte a Festetics-kastély parkjához tartozó ingatlanokat. Ez lényegesen nagyobb terület, mint a jelenlegi kastélypark. A védelem kiterjesztésére azért volt szükség - áll az indoklásban -, hogy a kastély és parkja jövőbeni hasznosításakor a környező területeken csakis a műemléki jellegnek megfelelő változások (esetleges építkezések, hasznosítások) következzenek be.

A képviselő-testület legutóbbi rendkívüli ülésén Verebics Géza polgármester arra kapott megbízást a helyi "szenátoroktól", járjon el annak érdekében, hogy az újonnan felállt Oktatási és Kulturális Minisztérium, illetve a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vizsgálja felül a rendeletet. Az önkormányzat úgy ítéli meg, hogy a kellően át nem gondolt műemléki védelem gátat szab a lehetséges fejlesztéseknek, a település fejlődésének, s nehezíti a kastélyegyüttes hasznosítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!