Hírek

2015.08.24. 12:30

Órák a sürgősségi osztályon - csökkenhet a várakozási idő

Székesfehérvár – Nyolc órát töltött a sürgősségi osztályon olvasónk, mely idő alatt érdekes tapasztalatokkal gazdagodott. Elszántságról, emberfeletti munkáról kapott képet, amelyet az itt dolgozók végeznek nap mint nap. A terv az, hogy az átlagos várakozási idő csökkenjen – tudtuk meg.

S. Töttő Rita

Aki a sürgősségi osztályra kerül, bizony több órás várakozásra számíthat – mesél tapasztalatairól olvasónk, aki az itt töltött több mint nyolc órás várakozásának élményét osztotta meg velünk – egészen más szemszögből, mint ahogyan az megszokott. A türelmetlenség, a stressz, a betegek fájdalmai és a vizsgálatok végtelen sora ugyanis csak az érem egyik oldala. Az osztályon dolgozók túlfeszített munkatempója, küzdelme pedig a másik. Olvasónk a nyolc órát azzal töltötte, hogy megfigyelte a sürgősségi élet mindennapjait.

„A mentő negyed nyolcra ért a sürgősségi osztályra. Nehézlégzésem ellenére a véroxigén szintem megfelelő – állapította meg a mentőorvos” – árulta el olvasónk, aki, mikor beért, azt látta: az öt méter széles folyosón már csak néhány üres szék található, a betegek kísérőiktől körülvéve, csoportokban álldogálnak. A mentős egy tolókocsiba helyezte el olvasónkat, mondván: úgyis több helyre kell vizsgálatra mennie. A betegek száma pedig egyre nőtt, hamar megtelt a hosszú folyosó

Fotó: Horváth Renáta

„Előbb csak önmagam szórakoztatására figyelem az osztályon dolgozók mozgását, később azután már felkeltette érdeklődésem az a munka, amelyet – mint később kiderült – további nyolc órában megfigyelhettem” – tette hozzá az olvasó, aki mellett, bár cserélődtek a betegek, tíz óra körül sem üres szék, sem üres tolókocsi nem volt már, ahová az újonnan érkezők leülhettek volna. „A kísérők - bár köztük is több volt az idős hölgy – adták át helyüket a betegeknek. Az ápolók név szerint, szinte percenkén hívták a betegeket valamelyik vizsgálóba vérvételre, EKG-vizsgálatra, miközben a mentősök újabb betegekkel érkeztek, akik azonnal az egyik vizsgálóba kerültek” – kapunk képet a több órás megfigyelésről. Olvasónkról sem feledkeztek meg ez idő alatt, ezt az arra siető doktornő is megerősítette, mert odaszólt: „Nem feledkeztem ám meg magáról, csak még a laboreredményt várom” - és eltűnt az automatikusan záródó ajtó mögött. Történések sora zajlik az órák alatt: egy ápolónő vérvétel után beteget tol át a másik vizsgálóba, a kolléganője egy köteg papírral mely a folyosóra, amelyet a betegeknek oszt ki. Más infúziókat köt be. „Előbb úgy tűnik, jövés-menésük, sietségük némi kapkodás és szervezetlenség következménye. Aki azonban hosszabban figyeli mozgásukat, megállapíthatja, erről szó nincs, a sietség és egymás útjának keresztezése mögött tudatos, összehangolt munka van. Mindegyikük tudja, melyik beteghez igyekszik, ki milyen vizsgálatra következik” Az összehangolt munkát időnként megszakítja valami: például egy kismama rosszulléte, akit azonnal el kell látni.  „Hihetetlenül elszánt, emberfeletti munka ez” – összegzi végül olvasónk.

A sürgősségi osztály az elmúlt években a szokásosnál is nagyobb betegforgalmat bonyolít – mondja Csernavölgyi István, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója, aki korábban elárulta: az elmúlt 5 évben 25 százalékkal emelkedett a sürgősségi betegellátásban fogadott betegek száma.

- Ez javarészt annak köszönhető, hogy mindenkit megvizsgálunk, nem küldünk el senkit. Ez azonban a várakozási idő hosszát is növeli – teszi hozzá, ahogy azt is: az olvasó nyolc órás várakozási ideje ugyan extrémnek számít, mégis fontosnak tartja az olyan visszajelzést, amely az osztályon dolgozók erőfeszítéseit ismeri el.

- Természetesen észlelve ezzel a visszajelzéssel azt is, hogy a változásra nagy igény van, a sürgősségi betegellátás szervezése kapcsán vannak teendőin, mely az egész ügyeleti rendszer átszervezését igényli – nyilatkozta a feol.hu-nak az igazgató. A megyei kórház sürgősségi napi betegforgalma eléri a 250 főt, amelyben épp úgy benne van az infarktusos beteg, mint aki balesetet szenvedett vagy éppen fullad. Az osztály huszonkét ággyal és hat sürgősségi intenzív ággyal rendelkezik, amely nem jellemző a hasonló szintű kórházakra, ahol kevesebb ágyon osztoznak a betegek. Az átlagos várakozási idő 3-5 óra. Ez módosulhat annak a bizonyos 2011-2012-es Semmelweis tervnek, és a szakmai ajánlásoknak megfelelően, amelyről évek óta tárgyalások folynak az egészségügyben, s továbbra is napirenden van: - A projekt egyik elképzelése az, hogy a sürgősségi ellátást integrált ügyeletek formájában - próbálják megoldani, főleg a nagy megyei kórházakban – tájékoztat az igazgató. Azaz a háziorvosi és a sürgősségi ügyelet egy központba kerülne, ahol a betegeket kisebb időveszteséggel, állapotuk súlyosságának megfelelően láthatják el. Ám ez még a jövő zenéje

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!