Hírek

2012.04.24. 13:51

Nyárra elkészül Fehérvár zajtérképe

Székesfehérvár - Idén júniusra készül el Fehérvár zajtérképe, amely megmutatja, hol mekkora zajterhelés éri a lakosságot. Jövő tavaszra intézkedési tervet is kell készíteni a zaj csökkentésére.

Házi Péter

Habár a hetvenes-nyolcvanas évekhez képest az autók zajszintje 85, a teherautóké 90 százalékkal csökkent, mégsem kevesebb, hanem több lett a zaj. Ennek oka egyrészt az autók egyre növekvő száma, másrészt az életvitel átalakulása. Amíg korábban hárman-négyen utaztak egy autóval, mostanában gyakran csak a sofőr ül a kocsiban. Nem véletlen, hogy az Európai Unió éppen egy évtizede eldöntötte, hogy a százezer főnél népesebb városoknak 2012-re zajtérképet,  erre alapozva  2013 márciusára pedig olyan intézkedési tervet kell készíteniük, amelyek alapján csökkenthető  a zaj. Innen már a városon múlik, áldoz-e pénzt a zajcsökkentési intézkedésekre.

 Egy dán felmérés szerint éves szinten kétezer kórházi kezelést kell végezni zajterhelés miatti egészségkárosodás okán. Budapesten és vonzáskörzetében a lakosság 36 százaléka kénytelen éjszaka  is 55 decibelnél nagyobb zajterhelést elviselni. Ez nem csak az alvást zavarja, de vegetatív reakciókat, vérnyomásemelkedést, agyi folyamatokat is elindít - sorolta a zajterhelés okozta problémákat Muntag András, a zajtérkép elkészítésére kiírt pályázat nyertes konzorciumának szakértője a zajtérkép készítését elindító workshopon, amelyet a Hiemer-házban tartottak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!