Hírek

2017.06.23. 15:55

Akár a tanév részét is képezheti a tábor

Bizonyos időközönként újra és újra felmerül a javaslat, hogy legyen rövidebb a nyári szünet, ezzel is segítve azokat a szülőket, akik nehezebben oldják meg a nyári gyermekfelügyeletet.

S. Töttő Rita

Korábban már a szóbeszéd részét képezte a hosszabb őszi, téli vagy tavaszi szünet, cserébe a kurtább nyári szünetért. Legutóbb viszont már

- egy lehetséges megoldásként - egy tömeges, országos táboroztatási program elindításáról gondolkodott a kormány, mellyel kiegészülhet a tanév. Nemrég Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár azt nyilatkozta, nincsen illúziója arról, hogy június 28-án matematikát lehet tanítani az iskolában, így egyfajta kompromisszumos megoldásként tömeges táboroztatást, játékos nyári foglalkozásokat képzelnének el, őt idézve: nem drágán, nem magánszervezésben, nem feltétlenül bentlakásos módon.

Az ötlet kapcsán megkerestük Borsi Andrea és Vargáné Thiess Ágnes gyermekpszichológusokat is, akik reflektáltak a rövidebb nyári szünet lehetőségére. - A többi évszakban kapott szünetek esetén a szülő sokkal nehezebben oldja meg a szabadságolását, a gyerek felügyeletét. A nyáron képzett lelki tartalék elegendő, a gyerekek valószínűleg átvészelik az évet a rövidebb tavaszi, őszi és téli szünettel. Ha mégis változtatni szeretnénk ezen, érdemes a tavaszi szünetet néhány nappal meghosszabbítani, hiszen a szervezet akkor kezd merülni az egész éves munka folyamatában - tanácsolják.

- A probléma valós: a szülők sokszor nehezen tudják megoldani a gyerekek elhelyezését. Így az iskolai időszak meghosszabbítása esetén megfontolandó lenne, hogy a gyerekek számára kizárólag játékos formában, mozgásos és kreatív módon biztosítsanak a tanárok és táboroztatók foglalkozásokat, a szigorú keretű tanórák helyett - javasolják a szakértők, akik arra is kitérnek, hogy az iskola által szervezett, és jellemzően az iskola helyszínén lévő táboroztatás a nyári szünet első napjaiban valószínűleg kevésbé motiválja a gyerekeket, hiszen egész évben oda járnak, szeretnének végre kikerülni az intézmény falai közül.

- Az iskolán belüli táborokat lehetőség szerint tegyék színesebbé egy-egy állatkerti kirándulással, más helyszín felkeresésével - mondják.

A táborok alapvetően jók a közösség megerősítéséhez Fotó: SZNJ

Emellett kiemelendő az is, hogy nem minden gyermek képes táborozásban részt venni. - Vannak, akik az átlagosnál jobban aggódnak, ha fizikailag távol kerülnek a szüleiktől, ilyenkor szeparációs szorongást élnek át, nem tudnak részt venni a tábori tevékenységekben. Vannak, akik nem tudnak a táborban aludni, és olyanok is, akik hajlandók ott aludni, de nem érzik jól magukat - emelik ki a pszichológusok, hozzátéve:

- Az átlagos személyiségfejlődéssel leírható gyerekeknek nem okoz gondot a táborozás, a kezdeti izgulás után hamar feloldódnak, és élvezik a tábor rejtelmeit.

Összességében tehát, mivel a gyermekek és a pedagógusok is elfáradnak májusra, a két héttel hosszabb tanévet érdemesebb a nyár végén elkezdeni, nem pedig a nyár elején tovább folytatni. A táborozás működhet, de csak akkor, ha figyelembe veszik a gyermek érdeklődési körét, képességeit, és játékosan, kreatívan töltik el a megszabott időt.

NYÁR, SZABADSÁG - VESZÉLYEKKEL

Érdemes arról is beszélni, mire készítsük fel a gyereket, ha már elkezdődött számára a nyári szünet. A gyerekek életkorukból és tapasztalatlanságukból adódóan ugyanis a legveszélyeztetettebb résztvevői a közlekedésnek, hiszen gyakran nem rendelkeznek még a biztonságos közlekedéshez szükséges ismeretekkel. A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy kiszabadulva a fegyelmezett iskolai mindennapokból, felszabadultabbá és figyelmetlenebbé válnak a gyerekek, nem érzik a veszélyeket, ezért a szünidőben is gyakrabban válhatnak közlekedési balesetek részeseivé. Ezt persze nemcsak a gyerekeknek kell elmondani, de az autóvezetőknek is, akiknek ezért nyáron még körültekintőbben kell vezetniük, főleg a lakó- és pihenőövezetekben, játszóterek környezetében, és a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeknél is. Vörös Ferencné rendőr alezredes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának megbízott vezetője felhívta a figyelmet, hogy a nyári szünidőben a közlekedési veszélyeken túl egyéb veszélyek is leselkednek a gyermekekre. Ebben az időszakban a fiatalok könnyebben válhatnak különböző bűncselekmények áldozataivá, ezért nagyon lényeges, hogy időben felhívjuk figyelmüket a személyes biztonságuk és értékeik védelmére. Fontos, hogy a gyermekek értékeikkel ne hivalkodjanak, azokat ne tartsák jól látható helyen. Idegenekben ne bízzanak meg feltétel nélkül, velük ne menjenek sehová. Hangsúlyozni kell, hogy a szülők beszélgessenek arról gyermekükkel, hogy nem a bizalmatlanság jele, ha tudni szeretnék, hogy gyermekük hol, mikor és kivel találkozik, várhatóan mikor ér haza, mivel ezzel is biztonságáról gondoskodnak. Ezzel egyidejűleg lényeges felhívni a fiatalok figyelmét a kábítószerek és az új pszichoaktív anyagok használatának következményeire és fontos, hogy a fiatalok tisztában legyenek az internet használatának veszélyeivel és szabályaival. A világhálón is lényeges szempont, hogy idegenekben ne bízzanak meg, tartsák be a biztonságos internetezés szabályait és ne adják meg nevüket, címüket, személyes adataikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!