Hírek

2016.10.04. 15:23

Nem elég a 60 literes, 80-as kuka kell az egyedülállóknak is?

Székesfehérvár – Levelet kaptam a Depóniától, amiben a 385/2014-es kormányrendeletre hivatkozva arra szólítanak fel, hogy igazoljam, tényleg egyedül élek-e.

Házi Péter

Ha ennek nem teszek eleget, akkor, értelmezésem szerint az eddig használt 60 literes kuka helyett november 15-től már 80 literes edényzetre módosítják a nyilvántartásukat – panaszolta lapunknak Szabó Lászlóné, akinek az önkormányzatnál azt mondták, háromezer forintért állítják ki a szükséges igazolást: – Mindezzel éppen az egyedülálló kisnyugdíjasok nyakába varrják az igazolás és a nagyobb kuka megvásárlásának közel tízezer forintos költségét – véli olvasónk.

Fotó: a szerző

A valóság ennél szerencsére sokkal „rózsásabb", amint ugyanis Steigerwald Tibortól, a Depónia Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, a fentebb megnevezett kormányrendelet valóban előírja, hogy 60 literes kuka használatára csak az jogosult, aki egyedül él, ezt pedig a települési önkormányzatnak kell igazolnia. Ettől tehát a hulladékkezelő cég nem térhet el. Ugyanakkor az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy azoknak, akik jelenleg 60 literes gyűjtőedényt használnak, de november 15-ig nem tudják vagy nem akarják az „egyedül élésről" szóló igazolást a Depóniának megküldeni, nem kell óriási változásokra készülniük: – A hulladékról szóló törvény alapján ugyanis pusztán annyi történik majd, hogy a nyilvántartásban átállítjuk 80 literesre az illető kukáját, de az érintettek továbbra is használhatják a régi, 60 literes edényt. Ennek ürítéséért továbbra is a 60 literes edény tarifáit számoljuk fel, azaz nem kell 80 literes kukát sem vásárolniuk és nem fog többe kerülni számukra a szemétszállítás – fogalmazott az ügyvezető.

(Ez tehát a gyakorlatban azt is jelenti, hogy  felesleges igazolást kérni az önkormányzattó, mert úgysem kell többet fizetni a szemétszállításért.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!