Hírek

2009.09.01. 10:38

Munkahely, ahol a gyerek nem akadály!

FMH - Németországból érkezett vendége volt a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságnak. Angelique Huber rendőr hadnagy egy hónapot töltött magyar kollégái között.

Móré Erzsébet

Tanulni jött, bár már 2001 óta rendőr, a Frankfurt közelében lévő Dietzenbachban dolgozik. Végzős rendőrtiszti főiskolás, korábban pedig jogi egyetemen szerzett diplomát. S hogy miként került Székesfehérvárra? Mert tud magyarul. Meséli, a főiskola kínálta a lehetőséget azoknak, akik idegen nyelvet ismernek, hogy az illető országban eltöltsenek egy-egy hónapot. Angelique édesanyja magyar, innen a nyelvtudás, szívesen jött, különösen, hogy hozhatta négyéves kislányát is.

A harmincöt éves, bájos arcú, törékeny fiatalasszonyt el sem képzelnénk szigorú rendőrként. Pedig az, sőt olyan fogásokat ismer, amellyel a nálánál erősebb ellenfeleket is könnyedén harcképtelenné teheti.

- Erre a rendőrnőket külön képzik, hiszen mi nem vagyunk fizikailag annyira erősek, mint a férfiak - meséli, s amikor a különbségekről kérdezem, rögtön azt mondja, itt Magyarországon sokkal nagyobb biztonságban vannak a rendőrök. Náluk golyóálló mellény nélkül rendőr ki sem teheti a lábát.

- Persze ez a mellény meleg, nem is nagyon könnyű, de mindannyian felvesszük, mert biztonságot ad.

- Hogyan fogadták az itteni kollégák?

- Nagyon kedvesek voltak velem, mindenben segítettek, s most már a szakszavakat is megértem, eleinte ezzel nehézségeim voltak. Minden héten más-más csoporttal dolgoztam, az utolsón a közrendvédelmiekkel, de a főkapitányságon jártam a forrónyomosokkal - ilyen formában ez a szolgálat nálunk nincs. Ha történik egy bűncselekmény, akkor a járőrök mennek, ők fényképeznek például betörésnél, autófeltörésnél, fölveszik az adatokat, nyomokat keresnek. Csak nagyobb bűncselekményeknél, például emberölésnél jönnek a nyomozók és a bűnügyi technikusok. Németországban most - a közlekedésben a mobiltelefonálás megakadályozásán és büntetésén van nagy hangsúly. A gyorshajtás viszont visszaszorulóban van, mert sokat ellenőriztünk és az autósok megtanulták, hogy megéri a szabályokat betartani. A mobilozást most szigorúan büntetjük, negyven eurót fizet, akit rajtakapunk, hogy menet közben telefonál.

Nőről és anyukáról lévén szó, nem hagyhatom ki, hogy ne kérdezzem, miként egyezteti össze a szolgálatot és a gyermeknevelést?

- Nagyon szerencsés vagyok, a főnökömmel tudunk egyeztetni. Nálunk a rendőrnők, ha gyermekük van, általában nem a kötelező heti negyvenkét órát dolgozzák le, hanem kevesebbet, huszonnyolcat, és választhatják az állandó nappalos szolgálatot, addig, amíg a gyermek érdeke ezt kívánja. Ez nagy segítség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!