Hírek

2014.11.05. 17:25

Mucsi Zoltán: Rengeteg a feladat, és még a békét is meg kell teremteni

Dunaújváros - Negyvennyolc szavazattal negyvenkettő ellenében lett újra a Vasas helyi elnöke Mucsi Zoltán.

Pekarek János

– Minek tulajdonítja győzelmét a szakszervezeti választáson?

– Annak, hogy a rám voksolók nem csak személyemre szavaztak, hanem az itt már két cikluson át elvégzett munkámra is. Arra, hogy sikerült megszólítanom az úgynevezett fehér- és a kékgallérosokat egyaránt. Amit talán szerénytelenség nélkül nevezhetek precíznek, kiszámíthatónak, és úgy vélem, hogy a diplomáciai érzéknek sem voltam híján az elmúlt évtizedben. Ami alatt azt értem, hogy meggyőződésem szerint a partnereket mindenáron a tárgyalóasztalnál kell tartani! Megsértődni nem érdemes, és ez igaz még a sztrájkok időszakára is. Tudom, hogy a szavazók egy jelentős része nem engem akart szakszervezeti elnöknek a vasműben, de ez inkább még több, még jobb munkára sarkall! Szeretném felszámolni a szakszervezetben kialakult megosztottságot, hogy el tudjuk intézni közös dolgainkat.

– Szerdán szövetségi tanácsülést rendezett a Dunaferr Vasas Szakszervezeti Szövetség. Mi volt a napirend?

– Az én első számú célom az volt, hogy a szoros eredménnyel végződött és meglehetősen feszült hangulatú szakszervezeti választás után feloldjam a nemkívánatos feszültségeket. Úgy érzem, sokat javult a helyzet! Szükség is van rá, mert sok tennivalónk van: például egy második alelnököt is kell választanunk, mégpedig záros határidőn belül. Sikerült megállapodnunk a menetrendben! A pótválasztást november 26-án reggel nyolc órára tűztük ki. Így lesz ideje minden alapszervezetnek jelölni, a jelölteknek lesz idejük bemutatkozni, ismertetni programjukat, és még megelőzzük a következő szakszervezeti szint, az országos Vasas Szakszervezet választását, amire november 28-29-én kerül sor.

– Túljutva a választásokon, milyen stratégiai célok állnak az érdekvédők előtt?

– Van rengeteg! Például a cafeteria tervezett állami megadóztatásával kapcsolatban is ki kell alakítanunk az álláspontunkat. Még fontosabb, hogy az I. kohó átépítésével kapcsolatban vállalt megszorító intézkedések után minden kivívott juttatást vissza kell állítanunk a korábbi állapotába: elsősorban a nyugdíjasok törzsgárdakötvényeit kell visszaállítani eredeti értékére, csakúgy, mint a Gyöngyház Nyugdíjpénztár befizetéseit. Továbbá szoros figyelemmel kell követnünk a jövő évi karácsonyi bérek alapbéresítését is. A mai szövetségi tanácsülésen több tervezett kiszervezést, átszervezést is jeleztek a szaktársak: ezekről is tárgyalnunk kell a cégvezető úrral!

Reméljük, a következő Vasas-, illetve konföderációs választások biztos hátországot adnak ehhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!