Hírek

2017.02.07. 21:52

Miniszteri biztos lesz - Változás az oktatásirányításban

Budapest-Fehérvár - A Teleki gimnázium korábbi igazgatója, Sipos Imre helyettes államtitkár miniszteri biztos lesz.

Március 1-jétől Maruzsa Zoltán tölti be a köznevelésért felelős helyettes államtitkári pozíciót, Sipos Imre eddigi helyettes államtitkár a január 1-től az Eszterházy Károly Egyetem szervezetébe integrált Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatói pozícióját veszi át és egyben miniszteri biztosként felel a pedagógusképzés és továbbképzés átalakításának koordinációjáért.

Mindez része annak, az oktatás 2013-ban megkezdett átalakításnak, amelynek eredményeként jelentősen nőttek az oktatásra fordított források, ez az összeg tavaly már elérte a 2000 milliárd forintot. Ötödik éve tart a rendszerváltás óta legnagyobb pedagógus-béremelés, a fenntartó decentralizálásával bővítették az iskolák igazgatóinak döntési jogkörét.

Sipos Imre a székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium igazgatója volt, innen került helyettes államtitkári pozícióba, ő tehát miniszteri biztosként folytatja tovább.A fenntartó decentralizálása megteremtette az önálló gazdálkodás lehetőségét, és soha ennyi gyermek nem részesült még ingyen tankönyvben - tért ki közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkársága.Mint hangsúlyozzák, az átalakítási folyamat természetes velejárója, hogy az oktatásirányítás rendszere is változik, amely jelenti feladatok, meglévő struktúrák változását és optimalizálását.

Ez természetesen személyi változásokat is eredményez annak érdekében, hogy mindenki tudását, tapasztalatát ott hasznosíthassa a kormány, ahol legtöbbet tud tenni az oktatásért. A Fokozatváltás a felsőoktatásban középtávú stratégia egyik fontos eleme, hogy szorosabb kapcsolat, együttműködés alakuljon ki a köznevelés és a felsőoktatás között. Maruzsa Zoltán mindkét területen komoly tapasztalattal rendelkezik, így személye biztosíték a sikeres integrációra, és arra, hogy egységként működjön a köznevelés és a felsőoktatás.

Ennek jegyében Kaposi József az EKE - OFI tudományos főtanácsadójaként támogatja tovább az ágazatot. Az Oktatási Hivatal (OH) új elnöke Gloviczki Zoltán lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!