Hírek

2013.02.25. 12:20

Várható fejlesztésekről a fehérvári 11-es körzetben

Székesfehérvár – Nagyon régi lakossági kérés a Nefelejcs utca felújítása, amely idén megkezdődik. A 2013-as költségvetés nemcsak erre, hanem a Széna tér átalakítására, körforgalmi csomópont kialakítására és számos kisebb közterületi fejlesztésre is biztosítja a lehetőséget a 11-es számú választókörzetben. Mindezekről Deák Lajosné önkormányzati képviselő beszélt hétfői tájékoztatóján.

Házi Péter

Székesfehérvár „zöld szíve” a nagy kiterjedésű 11-es számú választókörzet, ahol sok zöldfelület, családi házas lakóövezet, számos intézmény és több kisebb lakótelepi rész is található. Mindezek eltérő igényeit képviseli és hangolja össze Deák Lajosné. Az önkormányzati képviselő Szauter Ákossal, a Széphő Zrt. hőszolgáltatási igazgatójával és Nagy Zsolttal, a Közlekedési iroda vezetőjével közösen vázolta a körzetben zajló fejlesztéseket és elképzeléseket. Helyszínül a Széna teret választották, amely idén kiemelt figyelmet kap majd.

Balról Nagy Zsolt, Deák Lajosné, Szauter Ákos (Fotók: Nagy Norbert)

- Lakossági fórumok, bejárások előzték meg, mielőtt véglegesítettük azt a tervet, amelynek keretében, több ütemben kibővül és megújul a Széna tér. Örülök, hogy éppen a Szent István Emlékévben van lehetőségünk a park felújítására. A generációk közötti párbeszéd jegyében zajlik a fejlesztés, hiszen eltűnik a balesetveszélyes medence, az időseknek kedvezve megnöveljük a zöldfelületet, a fiataloknak sportpálya épül, a második ütemben pedig a legkisebbeknek egy játszóteret alakítunk ki – mondta el Deák Lajosné.

A Széna tér felújításához kapcsolódva a Széphő Zrt. kicseréli a föld alatt futó, negyvenéves csőrendszert is. A beruházás részleteit Szauter Ákos hőszolgáltatási igazgató ismertette. Mint elhangzott: a cég pályázati támogatással jelentős távvezeték felújításokat hajt végre. Székesfehérvár távfűtő vezetékhálózatának több mint 10 százalékát, egy 4,2 km hosszúságú szakaszt érint a felújítás.  Júliusban kezdődik a vezetékek cseréje a Széna Téri Általános Iskolától a Király sorig, szeptemberben pedig a József Attila utca és a Salétrom utca környéke kerül sorra. A munkák ütemezésénél és végrehajtásánál döntő szempont, hogy a szolgáltatás a lehető legrövidebb ideig szüneteljen csak mind a lakossági, mind a közületi felhasználók számára, valamint hogy az iskolák és óvodák működéséhez igazítva végezzék a területüket érintő vezetékek felújítását.

A Széna tér melletti szakaszon egy körforgalmi csomópontot alakítanak ki a Széna tér – Rákóczi út – Gáz utca kereszteződésében

A közlekedési szakemberek véleményét figyelembe véve a forgalmi rendben is változás áll be 2013-ban a Széna tér melletti szakaszon, egy körforgalmi csomópontot alakítanak ki ugyanis a Széna tér – Rákóczi út – Gáz utca kereszteződésében. Minderről Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda vezetője beszélt. Májusban autós és gyalogos forgalomszámlálást végeztek tavaly, azután a szakemberek megvizsgálták a körforgalom elhelyezésének lehetőségét. A vizsgálat alapján a területnek jót tesz majd, ha a járművek lelassulva, de folyamatosan tudnak haladni. Van az ott élők számára egy másik pozitív hatása is az átalakításnak, ugyanis a Gáz utcában és a Rákóczi úton közel 100 parkolóhelyet tudnak kijelölni.

A 11. számú választókörzetben egy nagyon régóta várt, fontos beruházás is elindul idén, megkezdődik ugyanis a Nefelejcs utca felújítása.
- Ciklusokon keresztül örökölték ezt a problémát a képviselők, örülök, hogy ezt a nagy forgalmú utat idén elkezdhetjük felújítani. Mivel nemcsak az útburkolatot, hanem a csapadékvíz-elvezést is meg kell oldani, ezért a jelentős költséggel járó beruházást több ütemben tudjuk csak megvalósítani – fogalmazott az önkormányzati képviselő.

Deák Lajosné szólt a 11-es körzetben tervezett további közterületi munkálatokról is. Mint elmondta, az Almássy-telepen és a Fáy-lakótelepen is szeretné bővíteni a parkolóhelyek számát, kisebb felújításokat végeztetni a zöldterületeken és a játszótereken. Éppen múlt csütörtökön tartottak helyszínbejárást az Almássy-telepen, ahol a lakókkal, a közös képviselőkkel és a szakemberekkel közösen egyeztette az elképzeléseket a képviselő. Itt egyébként akadálymenetesítésre is szükség lesz a parkolóknál. Az elmúlt években számos fejlesztés indult el és valósult meg, ezeket is folytatni szeretnék idén, így a Kisteleki utcában, a Géza és az Álmos vezér utca, valamint a Pozsonyi út Berényi és Németh László utca közötti szakaszán is gyalogos átkelőhelyek kialakítását tervezik. Folytatódnak a körzetben immár több éve zajló buszmegálló felújítások, valamint a Vezér utcák környékén a csapadékvíz-elvezető árkok átvizsgálása, rekonstrukciója.

Számos intézmény működik a 11. számú választókörzetben, ezek közül a Napraforgó Bölcsődében 2011-ben fejeződött be egy nagyfelújítás, a Gyöngyvirág Óvodában pedig vizesblokk felújítás történt. A Széna Téri Általános Iskola diákjainak az oktatási intézmény előtt kialakításra kerülő tér szolgál majd tornaórák és szabadidős programok helyszínéül. A Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégiumban, valamint a Nefelejcs Óvodában idén állagmegóvást terveznek, de pályázati lehetőségekre várnak, hogy itt is sor kerülhessen felújításokra.

A közösségi térként szolgáló Aszalvölgyi sportpályán is tervez felújítást Deák Lajosné, valamint folytatódnak az egyeztetések a Lehel utcai probléma megoldására, hogy csökkenjen a Budai útról „egérútként” használt szakasz átmenő forgalma.

„Ha mindezek a nagyobb és kisebb beruházások megvalósulnak 2013-ban, a Szent István Emlékévben, akkor azt hiszem, elmondhatjuk, hogy a 13-as szám szerencsét hoz a városrész lakói számára.” – zárta tájékoztatóját Deák Lajosné önkormányzati képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!