Hírek

2014.05.23. 13:00

Mégis megépül az ország legkomolyabb golf-komplexuma?

Új, ugyancsak svéd hátterű cég vásárolta meg a hosszú felszámolás végén azt a területet, ahol 2006-ban Közép-Európa legkomolyabb golf-komplexumát kezdték el építeni. A cél most ugyanaz, már idén építkeznének.

Házi Péter

ÍGÉRETEKKEL TELE A PADLÁS Golfpálya? Ne nevettesen már, évek óta nézegetjük a borút mellett teljesen átszabott tájat, amivel öt-hat éve nem történik semmi! A falunak ez az egész nem hozott és szerintem nem is hoz semmit - Dezső József, a Csákberényért Alapítvány lelkes tagja, helyi képviselő, nem rejti véka alá véleményét. Ennél is cifrábbakat mond, amikor felvetjük, egy ekkora létesítmény munkahelyeket is teremtene a helyieknek. Véleménye szerint a csákberényiek már nem kapják fel a fejüket a grandiózus tervekre, hallottak elég ígéretet 2006 óta, aztán semmi sem lett belőlük.

- A helyiek 90 százaléka szerintem biztosan támogatná, hogy megépüljön végre a golfpálya ezt már az orondi szőlőhegyen, a tervezett komplexumtól méterekre lakó Pánczél Sándor állítja, miközben megmutatja azokat a földből kiálló műanyag csöveket, amelyek a villák szennyvízét vezetnék el. Már persze, ha lennének villák. A nyarat idéző harminc fokos melegben Sándorral éppen felépítenénk lelki szemeink előtt a Csákberény Golf Resort hotellel, villákkal szegélyezett golfpályáját, amikor Csákberény emblematikus személyisége, Charles Dickens leszármazottja, Catherine Dickens fékez mellettünk:

- Megvették a területet, állítólag tényleg golfpálya lesz itt mondom, mire nagy szemeket mereszt, nem tudott arról, hogy újra napirendre került az építkezés. A gyönyörű vendégházakat is üzemeltető Dickens-ükunoka szerint a golfpálya jót tenne a falunak, ám sok-sok apartman, villa felhúzására nincs szükség, mert a tömeges építkezés tönkretenné Orond legnagyobb értékét, a nyugalmat.

GYAKORLÓPÁLYÁN Szikrázó napsütés, varázslatos táj és friss levegő várja az embert, miközben a golfpálya építkezéséhez bandukol. A távolban már markolók és egyéb gépek várakoznak arra, hogy munkába léphessenek, az elkövetkezendő két évben az övék lesz a főszerep. Csákberényben egy 27 lyukú, 123 hektáron elterülő bajnoki golfpálya készül, amelyhez egy villanegyed is tartozik majd 115 lakóházzal, négycsillagos hotellel 2006 szeptemberében írtuk e sorokat, amikor még sokan hittek abban, hogy a svéd hátterű Hungarian Golf Develelopment Kft. megépíti az ország legnagyobb ilyen létesítményét. Az építkezés, pontosabban a Vértes déli lejtői tövében húzódó táj átalakítása meg is kezdődött, sorra nőttek ki a földből a mesterséges dombok, dűnék. Elkészült a driving range, a gyakorlópálya, ahol Sven Tumba, a svéd golf szülőatyja is látogatást tett, s rengeteg gyermek próbálkozott az urak sportjával . 2008 elején úgy tervezték, 2009-re a teljes pályával elkészülnek, ám a gazdasági válság keresztülhúzta a számításokat: nemcsak a hitelező bankok állították le a pénzek folyósítását, de a villatelkeket sem sikerült az elképzelt ütemben eladni, a cég végül a hiteleit sem tudta törleszteni.

Egyelőre nagy a csend a golfpálya körül: sok helybeli szkeptikus, mások nagyon bíznak a pálya megvalósulásában
(Fotó: Házi Péter)

ÖTÖDÁR ALATT A 2010 nyarán felszámolás alá került cég ingatlanait, a Csákberény Golf Resortot a Hunyadi Válságmenedzser és Felszámoló Zrt. négy éve még 3,2 milliárd forintért próbálta értékesíteni, 2012-ben már csak 1,6 milliárdot kértek az ingatlanegyüttesért, amely sokadszori nekifutásra, végül tavaly szeptemberben kelt el. Hogy pontosan mennyiért, arról Várday Zsuzsanna felszámolóbiztos üzleti titokra hivatkozva nem kívánt szót ejteni. Annyi azonban tudható, hogy a 2013-as hirdetmény a nyolc csoportra osztott területekért összesen 400 milliós kikiáltási árat szabott meg.

MÉG IDÉN ELKEZDENÉK Több pályázó, így valódi verseny is volt, végül nekünk sikerült az ingatlanokat megvásárolnunk. A bank követelését is megvettük, így a felszámolás végén, amely jogilag a napokban fejeződött be, teljesen tehermentessé váltak az ingatlanok, a 27 lyukú, nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas golfpálya így megépíthető - mondta lapunk megkeresésére az ugyancsak csákberényi székhelyű Mimerus Kft. jogásza, Félix István. Mint tőle megtudtuk, a 32 százalékos készültségű fejlesztés befejezéséhez a svéd banki szféra szereplőivel, illetve magánbefektetőkkel is tárgyalnak, a tárgyalások jól haladnak, van remény arra, hogy még idén elkezdhetik, pontosabban folytathatják a golfpálya kialakítását. Állítólag magyar golfozók és külföldiek is érdeklődnek már a pálya iránt.

ENNÉL BÁRMI JOBB A korábbi cég 5,8 millió forinttal tartozott a településnek a be nem fizetett iparűzési adó, a rendezési terv módosításának költsége és egyéb bérleti díjak elmaradása miatt. Csákberény akkori vezetése a hitelezői igényét határidőn belül nem jelentette be, így úgy tűnt, búcsút mondhatunk a pénzünknek. Az új tulajdonossal nem kevés tárgyalás után mégis sikerült olyan megállapodást kötnünk, amely alapján a korábbi cég tartozását kifizették, ezen túl 2,7 millió forintnyi támogatást adtak a Csákberényért Alapítványnak, sőt, a svéd tulajdonosok öt százaléknyi üzletrészt ingyenesen átruháztak Csákberény önkormányzatára. Három év egy helyben topogás után ez jelentős előrelépés, végre lesz rálátása az önkormányzatnak a cég működésére. Csak olyan turisztikai beruházást támogatunk, amely finanszírozható, megvalósítható, ám emellett környezetbarát - summáz Vécsei László polgármester, aki szerint bármi is lesz a tervekből, az csak jobb lehet a mostani, lehangoló állapotnál.

A faluban az a pletyka járja, hogy ugyanazok a személyek állhatnak az új cég hátterében, mint akik a már felszámolt cég mögött voltak. Ifjabb Félix István, a Mimerus Kft. ügyvezetője a tulajdonosokkal kapcsolatos kérdésünkre annyit mondott: a cégjegyzékben is látható, hogy az ő esetükben is svéd cégek, illetve egy magánszemély a tulajdonosok, ám ezek teljesen mások, mint amelyek a felszámolt kft-t tulajdonolták. A Hungarian Golf Developmentnek két tulajdonosa volt, a svéd Syrén Blomgren Design AB és a budapesti Omega System Kft. A Mimerus Kft. esetében a tagok adatainál Matti Kinnunen magánszemély, valamint az SVO AB, az inContext AB, no meg most már Csákberény önkormányzata szerepel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!