Hírek

2016.03.02. 13:47

Már sokszor életet mentett - egyre több van belőle a megyében is

Kisgyereket, kamionsofőrt, idős szívbeteget mentett már meg a megyében az a kis eszköz, amely a nyugati országokban szinte minden nagyobb létesítménynél, forgalmasabb helyeken megtalálható - a félautomata, automata defibrillátorok nálunk is egyre elterjedtebbek.

S. Töttő Rita

Életet mentett a félautomata defibrillátor a hétvégén egy nagy fehérvári rendezvényen – egy szívbeteg életét sikerült megmenteni segítségével, melynek köszönhetően újra reflektorfénybe kerültek ezek az okos szerkezetek. Fejér megyében is egyre több helyen megtalálható az eszköz, amelynek használatához még egészségügyi végzettségű szakember közreműködése sem szükséges feltétlenül. Kajászón, Tordason, Székesfehérváron, az M7-es autópálya velencei lejárójánál egy benzinkúton, polgármesteri hivataloknál, multicégeknél, sportcsarnokokban, focipályákon áll többek közt rendelkezésre a női kézitáska méretű eszköz, amelyek már több alkalommal mentettek életet a megyében is. Azonban sokan ma sem merik használni, mert félnek, hogy ártanak vele.

A fehérvári polgármesteri hivatalban is van defibrillátor, de szerencsére még nem kellett alkalmazni Fotó: Koppán Viktor

– Azt szoktam mondani, hogy ezzel az eszközzel csak akkor lehet ártani, ha fejbevágjuk vele a beteget, sehogy máshogy – szögezi le Pápai Imre megyei vezető mentőtiszt, s persze egyetértünk abban, hogy akkor is, ha nem alkalmazzuk, amikor szükség lenne rá. Ezek az eszközök ugyanis nagyon okosak... – Régen azt tartottuk, hogy amikor valakinek nem érezzük a szívritmusát, az azt jelenti, hogy nem húzódik össze egyáltalán a szíve – azaz megáll a szívműködése – mondja a szakember. Ám, teszi hozzá gyorsan, már tapasztaljuk, hogy az esetek egy jó részében nem úgy áll meg a betegek szíve, hogy egyet sem húzódik össze, hanem úgy, hogy összehúzódik az, csak túl gyorsan, azaz kamrafibrilláció történik. Ezt szemlélteti a szakember: – Normális esetben a szív bal kamrája hetvenszer, nyolcvanszor húzódik össze, ám ha kamrafibrilláció van, akkor percenként háromszázötvenszer-négyszázszor. A pumpa funkcióját így nem tudja ellátni. Ez azt jelenti, hogy akinek ez a típusú szívmegállása van, halottnak tűnik. Nincs tapintható pulzusa, nincs vérnyomása sem, tehát nincs életjelensége.

Manapság a hirtelen szívmegállások több mint 50, de akár 60 százalékában kamrafibrilláció történik, tehát egyre gyakoribb az ilyen típusú keringésmegállás, melynek megszüntetésére alkalmas a defibrillátor. – Ezért fontos, hogy minél előbb kerüljön a betegre a félautomata defibrillátor. A tünetek, azaz a klinikai halál állapotának első, második percében jó lenne, ha megtörténne a szükséges defibrillálás – mondja a mentőtiszt, aki elárulja azt is: a defibrillátor nem indítja újra a teljesen leállt szívet, arra jó, hogy elektromos energiával befolyásolja a kamraremegést. A mai modern készülékekhez már egészségügyi szakemberre sincs feltétlenül szükség, ugyanis mindig jelzi, mi a következő teendő, méri a jeleket, s magától a megfelelő szintű energiaértékre tölt azonnal. Több nyugati országban működési engedélyt csak akkor adnak ki ott, ahol 150 főnél többen fordulhatnak meg, ha van ilyen készülékük. Mi még nem tartunk itt, mégis egyre több helyen megtalálható. Több rendőrautóban és az összes mentőautóban is ott van.

A hétvégi rendezvényen a férfit sikerült újraéleszteni segítségével, de az elmúlt években egy vidéki háziorvosi rendelőben egy beteget, táncházban egy kisgyereket, az autópálya mentén egy kamionsofőrt, egy Fejér megyei településen pedig egy idős szívbeteget tudtak megmenteni azért, mert rendelkezésre állt az eszköz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!