Hírek

2009.08.10. 02:29

Mácsonyosi házavatás

Fehérvárcsurgó - A megye egyik legszebb vidékének csöndes települése. Egy ideje akkor népesebb a kastély környéke, ha valamilyen nagy esemény vonza a látogatókat, mint az európari díszkertek, virágok kiállítása.

Fejér Megyei Hírlap

A falu közepén található cukrászda napernyői alatt két fiatal üldögélt, buszra vártak, de előtte még ettek egy messze nevezetes fagyit. Vannak, akik kifejezetten ezért utaznak át ide, akár kocsival, akár kerékpáron Kincsesbányáról, Moháról, Guttamásiból, nincs messze egyik település sem. Persze van más nevezetesség is, amely időszakonként igen vonzóvá teszi Csurgót. Az uniós forrásból megújúlt Károlyi-kastély rendezvényei sikeresek. Koncertek, gyermekprogramok, az ötödik esztendeje megrendezett Európai dísznövény és kertművészeti napok jelentik az eseményeket, ahová tömegével érkeznek a látogatók. A szakmai konferenciák más köröket érintenek, de minden látogató megcsodálja a kastélyt, a könyvtárat, a környezetet.

Csodálatos színfoltja a falunak a kastély, egykor gyermekotthon, később igen sokáig, elhanyagolt érték, amelyet meg kellett menteni. Az átalakulás szemet gyönyörködtető, de a befejezéséhez pályázott, és úgy tűnik ismét nyert is a család egy jelentősebb összeget, melynek segítségével a középső traktust is be tudják fejezni. Károlyi György és a felesége, Angelika asszony a Károlyi József Alapítvány segítségével mindent megtesznek azért, hogy a kastélybelső élő, vendégfogadásra alkalmas legyen.

A kastélylátogatás után induljunk hétköznapibb vizek felé. Szó szerint, ugyanis üdülőkereső stábunk a tározó felé vette az irányt. Ifjú kollégánk gyorsan letáborozott két napimádó fiatal lány mellett, akik Fehérvárról kirándultak a partra, a napot heverészéssel, napozással töltötték. Rajtuk kívül három tíz-tizenkét év körüli fiúcska egyensúlyozott egy kikötött ladikban, távolabb a három horgásztól.

A tározónak ez a környéke csupa gyönyörű erdő, a hozzá vezető út mellett lehet bejutni az erdőgazdaság csurgói erdejébe, ahol a Gaja-patak mellett vezet a kirándulók útja. A szerencsésebbek láthatnak ugrándozó mókusokat, de a csendes sétálók előtt akár őzek is felbukkanhatnak. A csurgói erdő messzire nyúlik, de aki nem akar a kerítésen átmászni a védett területre, nem marad le a természet csodáiról. Elegendő, ha végigmegy a tóparton. Én is így tettem, már szombat délután üdülőket, pihenő horgászokat kerestem.

- Ez a mi kis rezidenciánk - kínált hellyel Németh András, akinek lassan harminc esztendeje áll az erdő felé fekvő telken a háza. A botjai a vízben, ő maga a frissen felállított sátor mellett üldögélt. Hamarosan megérkezett Mazák János, Máhr Attila bácsit kereste. Kis társaságunkhoz csatlakoztak a hölgyek is. Rozália, Mazák Jánosné, Juliska, Bosák Jánosné, és a legifjabb, Németh András unokája, a Kecskemétről ott nyaraló Váradi Gergő is.

- Ha körülnéz a parton, rend van - mondta Mazák János, aki a világért sem akart fényképre kerülni. - Akkor van rendetlenség, ha megérkezik néhány csapat, ismerjük őket, letáboroznak, majd amikor elmennek, valahogy ittfelejtik a szemetet. Konzervdoboznyi csikket szedett össze reggel Juliska, aki bekapcsolódott a beszélgetésbe. Férjével együtt régi tagjai a társaságnak. Számukra természetes, hogy rendet hagynak maguk körül, valamint hogy a terciájukon kívüli területet is művelik. Pirosodik a paradicsom, érik az őszibarack - Rozikától kaptam két szép szemet -, fürtösödik az uborka, naponta kell szedni.

- Tavaly itt ünnepeltük a családdal és a telekszomszédokkal a hatvanadik házassági évfordulónkat - Attila bácsi a feleségével, Ibolya nénivel megérkezett a házavatóra.

- Most állítottuk fel a sátrat, megtartjuk az avatót - nevetett Juliska és Rozália, miközben a telek felől meg- és felpakolva kettőt fordultak. Juliska füstölt csülköt főzött, hozzá behűtött kovászos uborkát kínált, Rozália remegős tokaszalonnát szelt, csábított a fokhagymás illat, de egy tálon jó adag felszelt lilahagyma gonoszkodott.

- Üljön közénk - invitáltak mindnyájan, és már egyikük töltötte volna a vöröset, mert az illik a nehezebb ételhez. Maradtam a szörpnél.

- Nem is kellett volna ennyi mindent főznünk, de nem baj, jönnek még a szomszédok - Juliska közben azt is elmondta, nekik nem kell szórakozóhely, vendéglő - bár péntekenként hajnalig idehallatszik a másik parton lévő diszkó zenéje -, a faluba is csak akkor mennek, ha otthon maradt valami. Vásárolnak a fehérvári piacon, ahogy a ropogós, friss súri kenyeret is ott vette a Mazák házaspár. Falatozás közben elmondták, valaha nagyobb élet volt itt, a Videotonnak, az Ikarusnak állt a másik parton üdülője, valamint még a fővárosi taxisok járnak néha a kisházakba, de a horgászkempingben nemigen láttak senkit mostanában.

Ahogy a mácsonyosi házavatóról hazafelé tartottam, több telek kapuján láttam kiírva, eladó. Néhány udvaron kocsi parkolt, innen-onnan nevetés hallatszott, a szombat késő délutáni szieszta elért minden mácsonyosit. (Állítólag hivatalosan nem is ez a neve a területnek, de ez senkit nem zavar, nem várnak ide levelet.) Pihennek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!