Hírek

2013.07.15. 20:47

Legszebb kertek Fejérben - Szalmabáb pihen a padon

Sokan küldtek be fotókat az Év kertje 2013. pályázatunkra. A legszebbnek ítélt tíz kertet mutatjuk be sorozatunkban. Végül olvasóink szavazással döntik el, kié idén a legszebb kert.

Kovalcsik Katalin

A sárszentmihályi kert igazi oázis, ahol az unokák nyugodtan kifocizhatták még a selyemakácot is, a kert díszei így is pompásak. A kis selyemakác túlélt már néhány találkozást a focilabdával, de a jövőben nem kell elviselnie több megpróbáltatást.

– Az udvarnak ez a része volt a pálya, de Ákos, a legidősebb unokánk már inkább az utcán focizik – mesélte Halenár Istvánné, Gyöngyi. – Amikor kilenc éve ide költöztünk, jobbról nem volt még szomszédunk. Élő sövénnyel választottuk el a miénket a másik telektől. Napos udvart terveztünk, de aztán az árnyékot tűrő növények kerültek oda. Ez a szomorú barkafűz az egyik. A kapunál álló normann fenyő pedig a költözésünk utáni első karácsonyfánk volt. A szép japán fácska a leveleivel díszít, alatta vízkedvelő növények, de jól tűrik az árnyékot is. 
Az udvar egyik dísze egy kút, a háziasszony kedvére.

– Szerettem volna, ha kis tavacska is kerül az udvarra, de a telek méretei miatt erre nincs mód. A férjem ezért egy helybéli asztalossal megcsináltatta a kutat. Egyetlen baja van csak, hogy nem áll alatta a víz, és így locsolni sem lehet belőle.
A kút természetesen fából készült, muskátli pompázik a káváján, mellette díszkacsák „merevedtek” örök pihenésbe. A terasz ablakaiban különböző színű petúniák virítanak, esténként elég lecsipegetni róluk az elhervadt virágokat. A locsolás is időigényes, a szegélyvirágok, a saját nevelésű kakasvirág, a nevesincs, biciklizés közben felfedezett, ajándékba kapott lila levelű szépség és a veteményesből kiszorult kaliforniai paprika is szomjazza a vizet.

Az udvar másik ékessége – bár nem virág, nem örökzöld – a kemence, amit a házigazda tervezett, épített. Szombaton, vasárnap mindig készül benne valami, amikor a tizenkét tagú család körbeüli az asztalt a közös ebédhez.– A kert másik végében egy emlékfenyő, azt a székesfehérvári otthonunkból hoztuk ki hajdanán januárban. A közelében a vörös vesszejű som sajnos, kicsit már elvirágzott, akkor volt nagyon szép, amikor pehelykönnyű virágait bontotta, de a színe még most is csodás. Az egyik fiaméknál, Balázséknál sárgában pompázik. István fiunk családja és Helga lányomék is a faluban élnek, közel hozzánk. A héten nyaralnak az unokák, így én is szabadságon vagyok, de nem unatkozom. Ma reggel már eltettem egy adag sárgabarack lekvárt.

A virágok pompáját egy nemrég felfedezett ötlet segíti. Gyöngyi ugyanis azt hallotta valahol, hogy tojáshéjat kell a locsolóvízben áztatni, majd azzal öntözni a növényeket. Úgy látja, a tojástáp jót tesz nekik! Az udvar minden szegletében virágpompa fogadja a látogatót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!