Hírek

2006.05.24. 12:18

Közzétették a román hírszerzés jelentését a romániai madárinfluenza lehetséges okairól

Bukarest (MTI) - Az új fertõzési gócok megjelenésének \"egyetlen lehetséges okaként\" két feketehalmi (Codlea) baromfitelep magyarországi és szlovákiai, s egy marosszentimrei (Sintimbru) tyúkfarm hollandiai baromfiimportja szerepel a román hírszerzõ szolgálat (SRI) május 19-én kelt, Bukarestben kedden közzétett feljegyzésében, amely a májusi romániai madárinfluenza-járvány kialakulásának lehetséges okairól készült.

Mórocz Zsolt

A feljegyzésnek a Mediafax hírügynökség által közölt teljes szövegének bevezetõjében az - a román média megállapítása szerinti "tudományoskodó, de semmitmondó közhelynek számító" - megállapítás szerepel, hogy az ügyben illetékes román szakhatóságok munkájában tapasztalt "mûködési fogyatékosságok és más szubjektív természetû okok egybeesése miatt" az idén kialakult fertõzési gócok sora a tavaly õszi madárinfluenza-elõfordulások térségétõl (a Duna-deltától és a folyam menti megyéktõl) eltérõ, és távol esõ "másodrendû folyosón" jött létre.
Lévén, hogy e "folyosó" térségében "a madárvonulásokat figyelõ bizottság" nem vett észre madármegbetegedéseket, illetve -elhullásokat, "nem lehet kizárni azt a feltételezését, hogy a fertõzési góc bizonyos baromfi-importok következtében alakult ki".
A SRI feljegyzése szerint "ezt a lehetõséget támasztja alá az állategészségügyi ellenõrzés elégtelensége a határon a baromfibeszerzések esetében".

A feljegyzés tételesen felsorolta, hogy a Brassó megyei, feketehalmi Patiprod Kft. január 17-én a brassói Verba Trans Kft-tõl megvásárolt 41 860 napospulykát, amelyeket a brassói cég a magyarországi Bábolna Aviagen Kft-tõl szerzett be, március 10-én 8000, 24-én pedig 14 560 darab napospulykát vásárolt a nagyváradi Nádudvar Impex Kft-tõl. Miután április 23. és 28. között a feketehalmi cégben körülbelül 29 ezer növendékpulyka elpusztult, a Patiprod képviselõi megkeresték állatorvosukat, aki azt mondta, nem illetékes az ügyben, mert õ csak csibékhez ért. Ezt követõen a kft. illetékesei egy bákói vállalat szakembereihez fordultak, akik azt tanácsolták neki, hogy "szabaduljanak meg" a növendék szárnyasoktól.
A Patiprod illetékesei április 28-ig egy, a cégük területétõl 300 méterre ásott gödörbe temették a szárnyastetemeket, amelyeken késõbb elvégzett laboratóriumi vizsgálatok megállapították, hogy a tetemek madárinfluenza-vírussal fertõzöttek. A Patiprod képviselõi viszont a 29 ezer növendékpulyka pusztulását csibeneveldéjük túlzsúfoltságával, és a telep villamoshálózatának meghibásodásával magyarázták.

Ugyanilyen részletességgel írta le a feljegyzés a feketehalmi Drakom Silva Kft. esetét a szlovákiai Nyitráról vásárolt csirkékkel.

Érdekes a feljegyzésnek az a kitétele, amely szerint a Fehér megyei Gyulafehérvár mellett levõ Marosszentimre baromfitelepén május 18-án "megnövekedett szárnyaselhullást" állapítottak meg egy Hollandiából importált csirkeszállítmányban. (A marosszentimrei baromfiteleprõl a feljegyzés keletkezése után kiderült, hogy nem madárinfluenza-vírus okozta a baromfiállományban tapasztalt pusztulást - tud. megjegyzése). Végül az SRI feljegyzése vázolja a román állategészségügyi és járványelhárító szakemberek javaslatát a járvány megfékezésére.

A feljegyzés ismertetése után a Realitatea román hírtelevízió megszólaltatta az állítólag madárinfluenza-vírussal fertõzött magyarországi napospulykákat importáló brassói Verba Trans Kft. tulajdonosát, aki egyenes adásban elmondta: cége nem napospulykákat, hanem "grillcsirkejelölt" naposcsibéket vásárolt Bábolnáról, s köszöni szépen, a "grill-jelöltek" megvannak és egészségesek, tehát az SRI-feljegyzésében említett csibék egy percig sem voltak pulykanövendékek.

Az idézett hírtelevízió keddi mûsorában megszólalt román hírmagyarázók "magamutogató fontoskodásnak" és "csaknem diplomáciai botrányt kirobbantó koholmánynak" mondták a SRI "semmilyen konkrétummal alá nem támasztott" és "a minduntalan elõrángatott magyar mumust" sugalmazó feltételezéseit.

Calin Popescu Tariceanu román kormányfõ pedig azt mondta az SRI-jelentésrõl, hogy abban nincs egyértelmû bizonyíték a madárinfluenza vírusának Magyarországról vagy Szlovákiából történt behurcolására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!