Hírek

2015.12.17. 16:33

Helyzetben a két déli járás - Pályázati projekteket menedzsel a megyei önkormányzat kft-je

Székesfehérvár - Egyszemélyes kft-t hozott létre a megye, két déli járást pedig szabad vállalkozói zónává nyilvánítottak.

B. Kiss László

A megyei közgyűlés csütörtökön tartott ülésén döntött az Albensis névre keresztelt területfejlesztési nonprofit kft. megalapításáról - számolt ve a közgyűlést követő sajtótájékoztatón Molnár Krisztián, a grémium elnöke. Az egyszemélyes társaság a települések részére lát majd el projektmenedzsmenti feladatokat a hamarosan megnyíló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program - a TOP - forrásainak lehívásánál. A kötgyűlés döntése értelmében a kft. ügyvezetője Turiné Menczel Andrea lesz, aki az első negyedévben - a könyvvizsgálóhoz hasonlóan - jelképes díjazásban részesül. Az öt tagú felügyelőbizottágba három tagot delegál a Fidesz, egyet-egyet pedig az MSZP és a Jobbik - derült ki a közgyűlési elnök által elmondottakból. A projektmenedzseléssel foglalkozó szervezet személyi állománya - a KDRFÜ közeli megszűnését követően - a Közép-Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség alkalmazottaiból kerül majd ki. Ez az induláskor 18-20 főt jelent - válaszolta a Fejér Megyei Hírlap kérdésére Molnár Krisztián.

Molnár Krisztián és Varga Gábor a megyeházi sajtótájékoztatón
Fotó: Skobrák Dénes

A TOP első pályázati kiírásai egyébként várhatóan még az idén megjelennek, az operatív programben rendelkezésre álló forrásokból pedig 32 milliárd fölött a megye diszponál. Külön kerete van a megyei jogú városoknak, így Székesfehérvárnak és Dunaújvárosnak is. Eme források felhasználásáról gondosan egyeztetnek a két településsel, annak érekében, hogy összehangolják a fejlesztéseket - mondta el a megyei közgyűlés elnöke. Ugyancsak megyeházi sajtótájékoztatón számolt be Varga Gábor országgyűlési képviselő, a megye fejlesztésekért felelős minizsteri biztosa arról, hogy az enyingi és sárbogárdi járás 22 települését szabad vállalkozói zónának nyilvánították, így segítve ezen térségek felzárkózását, A következő öt évben anyagi előnyökben részesülnek az itt letelepedő kis- és közepes vállalkozások., amelyek a pályázatoknál is kedvezőbb elbírálásban részesülnek majd. A megyei közgyűlés baloldali frakciója indítványozta, hogy a csütörtöki ülésen tűzzék napirendre a fehérvári Hóman szobor ügyét is. A többség azonban az indítványt leszavazta. A napirendi javaslatot megokolván Horváth András, a baloldali frakciója vezetője a sajtónak Babits-ot idézte: „vétkesek közt cinkos, aki néma”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!