Hírek

2013.11.07. 16:30

Székesfehérváré lehet az erőmű

Információink szerint a szerda esti kormányülésen megszületett a döntés arról, hogy a kormány anyagilag is támogatja a felszámolás alatt álló Fűtőerőmű Kft. „vagyoni elemeinek” önkormányzat által történő megvásárlását.

Házi Péter

Mint arról korábban beszámoltunk, tavaly szeptemberben rendelte el a bíróság a milliárdos nagyságrendű tartozást felhalmozott cég felszámolását, amely gyakorlatilag húszezer fehérvári lakás távfűtését biztosítja. Ezt megelőzően, még júniusban egy kormányrendelet stratégiai jelentőségűvé nyilvánította a fűtőerőművet, ami azt jelentette, hogy a távfűtés biztosítása érdekében speciális felszámolási eljárás vette kezdetét.

Idén májusban aztán kidereült, egyedüliként a székesfehérvári önkormányzatot hívja meg a felszámoló a vagyonelemek értékesítéséről szóló, zárt pályázatra. Ezzel látja ugyanis biztosítottnak a távfűtés folyamatosságát. Az augusztusi fehérvári kormányülésen elvi döntés született arról, hogy a város kormányzati támogatást kap a vásárláshoz.

Augusztusban persze még nem lehetett tudni, mennyire is becsülik majd fel a szakértők a vagyon értékét, ez csak szeptember végén derült ki. Kissné Ágics Ilona felszámolóbiztos a három független értékbecslő által megállapított összegek középértékét vette alapul, így kiderült, Székesfehérvár 2 milliárd 750 millió forintért juthat hozzá a vagyonelemekhez.

Az idő is szorította már az önkormányzatot, ugyanis november 18-ig adhatta be pályázatát a vásárlásra. A kormánydöntés tehát már megvan, most már csak a város képviselő-testületének kell döntenie a vásárlásról, hogy 2000 után most ismét teljesen önkormányzati tulajdonba kerüljön a Fűtőerőmű.

A székesfehérvári távhőellátás azért van speciális helyzetben, mert nem ugyanaz a hőtermelő és a távfűtést biztosító „személye”. A távfűtést a város húszezer panellakása számára a Széphő Zrt. biztosítja, ám a távhőt a már említett Fűtőerőmű Kft. állítja elő, amelynek a múltja sem szimpla történet. A Király sori fűtőerőmű a távhőt termelő kazánokkal az Édász, majd E.on tulajdonában volt, ám a város pert indított a tulajdonjog megszerzéséért, amit hosszas pereskedés után, 2000-ben megnyert, ekkor kerültek vissza a kazánok és a telephely az önkormányzat tulajdonába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!