Hírek

2014.01.09. 15:15

A tervezettnél korábban adhatják át a bicikliutat

Gárdony – Helyszíni bejáráson számoltak be csütörtökön a tó déli részén épülő kerékpárút kivitelezési munkáiról.

Tihanyi Tamás

Az Európai Unió támogatásával, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács, valamint Gárdony önkormányzatának megbízásából valósul meg az a projekt, amelynek eredményeként tavasszal már 12 kilométer hosszúságban új, európai színvonalú kerékpárutat használhatnak a helyiek és a Velencei-tó mellé érkező turisták. Az építkezés jó ütemben halad, s bár a határidő április vége, várhatóan ennél korábban, akár már márciusban befejeződhet a munka – ezt állapították meg a sajtó jelenlétében csütörtökön a helyszínen.

Tóth István polgármester, L. Simon László és Tessely Zoltán országgyűlési képviselők a helyszíni bejáráson. A kandeláberek is a helyükön vannak, a kivitelezés rendben folytatódik (Fotó: Lovász Lilla)

A Velencei kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése , illetve a Gárdonyi kerékpárút és kerékpáros turisztikai szolgáltatások fejlesztése elnevezésű projektek részeként épülő kétszer 6 kilométeres szakasz munkái összességében 600 millió forintos uniós forrásból és L. Simon László kormánybiztos közbenjárásának eredményeként további 150 millió forintos kormányzati támogatásból valósulnak meg.

A STRABAG Általános Építő Kft. kivitelezésében készülő két projekt keretében a gárdonyi Szigony utca és a velencei Resort&Spa közötti szakaszon, valamint a Dinnyés és Pákozd közötti, 6213 jelű úttól a Szigony utcáig húzódó, összesen 12 kilométeres szakaszon épülhet meg a kerékpárút. A 2013 novemberében indult fejlesztések jó ütemben haladnak, a Szigony utca és a fürdő közötti beruházás készültsége 60 százalékos. Az útalap építése és a szegélyezés szinte a teljes, 6 kilométer hosszú útvonalon elkészült, egy részén már befejezték az aszfaltozást is. A Dinnyés és Pákozd közötti úttól a Szigony utcáig már befejezték a munkák 80 százalékát. A kerékpárút nagy részét aszfalt, a gyalogos sétány jelentős hányadát már térkő borítja. Az útvonalat megvilágító kandeláberek telepítése megtörtént, a forgalomtechnikai eszközök kihelyezése pedig folyamatban van.

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Bicske polgármestere arról beszélt, hogy a projektek kivitelezési határideje eredetileg április vége volt, azonban úgy tűnik, mindkét szakasz fejlesztése részben az évszakhoz képest kedvezőbb időjárás miatt a határidő előtt, már márciusban befejeződhet.

L. Simon László kormánybiztos, országgyűlési képviselő, a Velencei-tó Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke a helyszínen leszögezte: a kormány rendkívüli módon elkötelezett a kerékpárutak fejlesztése mellett, ez pedig jól szolgálja a Velencei-tó térségének turisztikai fejlődését is.

Tóth István, Gárdony polgármestere azt mondta, kisebb gondok minden fejlesztéssel adódnak, de összeséségben kiváló minőségben és jól halad a munka. Egyébként ők máris tovább gondolkodnak, hiszen egy tóparti szolgáltatóház építésére, kihasználására máris akadnak érdeklődő vállalkozók. Hiszen minden fejlesztés egyben lehetőséget is jelent, tette hozzá a településvezető, így Gárdony és a partszakasz több szempontból felértékelődik. Tóth István elismerte, hogy akadnak olyanok, akiknek nem tetszik a kerékpárút építése, de szerinte nem lehet olyan fejlesztést találni ma Magyarországon, amelyik egyformán mindenkinek tetszene.

Az összesen 32,6 kilométer hosszú bicikliút koncepciója már a kormány előtt van. A tervek elfogadása esetén megvalósulhat a tanács egyik legfőbb célja, vagyis a teljes tókört autóktól védett, színvonalas kerékpárúton tehetik meg az aktív kikapcsolódást kedvelő turisták. A tanács hosszú távú elképzelése az, hogy a tó körül olyan összefüggő bicikliút-hálózat jöjjön létre, amelyen keresztül Budapest, illetve Székesfehérvár irányában a Balaton, a Váli-völgyön keresztül a Vértes is biztonságosan megközelíthető lehet két keréken.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!