Hírek

2013.01.02. 17:25

Két éven belül megépül az elkerülő Fehérváron?

Székesfehérvár - Ez év nyarára véglegessé válhat az elkerülő út folytatásának kiviteli terve. A beruházás állásáról szóló beszámoló - az előzményekkel együtt - hamarosan a közgyűlés elé kerül.

Házi Péter

Amikor a Fehérvárt nyugatról elkerülő út Szárazrétig tartó szakasza elkészült, szakemberek - és talán a laikusok is - látták, hogy az Új Csóri úti körforgalom már átadása pillanatában nem bírt elégséges áteresztő képességgel: azóta mindennaposak a torlódások ezen a részen. Mindez akkor szűnhet meg, ha elkészül végre az elkerülő út folytatása, amely jóval Székesfehérvár határán kívül csatlakozik majd a 8-as úthoz, így a Veszprém felől érkezőknek nem kell bejönniük a már említett, városon belüli körforgalomig.

A székesfehérvári közgyűlés nemrég majdnem tárgyalta az újabb szakasz állásáról szóló előterjesztést, ám Szigli István képviselő kérésére azt elhalasztották:  "Azt kértem,  az anyagot a hivatal egészítse ki az előzményekkel is, hogy lássuk, milyen akadályok után vett végre lendületet az út megépítése. Az elmúlt években a közgyűlésre érkezve szinte mindig elmondtam, hogy azért késtem, mert nagy volt a dugó a körforgalomban..." - fogalmazott  a képviselő.

 

Az Új Csóri úti körforgalom rendszeres torlódásait csak a várhatóan 2015-ig megépülő új elkerülőszakasz oldhatja meg véglegesen (Fotó: Pati-Nagy Bence)

Ami a fejlesztés állását illeti: az engedélyezési tervek már 2011-ben elkészültek és a szükséges jogerős építési engedélyek is rendelkezésre állnak.  Már zajlik a kiviteli tervek készítése, amelyek ez év első felében elkészülnek, a mérnöki bírálatot  követően 2013. augusztusára válnak véglegessé.  Folyamatban van az út nyomvonalához szükséges területek megvásárlása, az adásvételi szerződések megkötése, a megyei kormányhivatalnál megindult a kisajátítás. A területek megvásárlásának fedezetét uniós támogatás segítségével az állam biztosítja, a városnak csak  az úttervek és szabályozási tervek összhangját kell biztosítania.

Egy 2012 augusztus végi kormányhatározat nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította az elkerülő út megépítését, az erről szóló kormányrendelet előkészítés alatt van. A végül nem tárgyalt előterjesztés  is úgy fogalmaz, "a beruházás előkészítettsége alapján reális lehetősége van annak, hogy még ennek az uniós költségvetési ciklusnak a lezárásáig, 2013-15. között lezajlik a beruházás."

A már elkészült szakasznál a zajvédő fal az Orsovai út térségében a NIF Zrt. beruházásban épül meg elvileg idén. A Sóstó-II lakóterületnél az ott lakóknak kell állniuk a  költségeket. Egy másik  falszakasz esetében költségmegosztás igényével állt elő a NIF Zrt. A város szeretné elérni, hogy   a  rá eső szakaszt, ahol nincsenek házak, időben később lehessen megépíteni, a NIF-re eső részt viszont még ugyancsak az idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!