Hírek

2010.09.01. 11:16

Képviseleti helyett részvételi demokráciát!

FMH - Együttműködési megállapodást írt alá szerdán délelőtt a Fidesz Fejér megyei választmánya nevében Dorkota Lajos elnök, valamint a Polgármesterek Fejér Megyéért Egyesület képviseletében Kossa Lajos elnök.

Tihanyi Tamás

Lényege, hogy az egyesület az október 3-i választások során támogatja a Fidesz programját és listáját. Cserébe a Fidesz segíti az egyesületet a minőségi önkormányzás létrehozására, a helyi társadalmi szerződések megkötésére, a részvételi demokrácia kiszélesítésére, a magisztrátusi intézmény kialakítására irányuló törekvéseiben. Hasonlóképpen támogatja azt a munkát, amit  a lokális autonómia, az erős civil társadalom és az új típusú vidékfejlesztés érdekében végeznek majd a polgármesterek. A szerződő felek leszögezték, céljaik hatékony érvényesülése érdekében együttműködnek a megyei közgyűlés, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács, a Fejér Megyei Területfejlesztési Tanács, a Fejér Megyei Kistérségi Fórum és a többcélú kistérségi társulások tevékenysége során. A választások után további lépéseket terveznek.
Az eseményen Kossa Lajos teljesen újszerűnek nevezte a megállapodást, hiszen az egyesület nem kér pozíciót a közgyűlésben, ilyen céljuk nincs. Dorkota Lajos hangsúlyozta, a képviseleti demokrácia részvételi demokráciává alakítása  összhangban van a Nemzeti Együttműködés Programjával. Vargha Tamás országgyűlési képviselő aláhúzta, az ország jövője a tét, a munkát a helyi közösségekkel együtt lehet csak elvégezni. Varga Gábor országgyűlési képviselő a 6-os körzetben már korábban társadalmi szerződést ajánlott a polgármestereknek, s e megállapodás kiterjesztését szorgalmazta a sajtó előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!