Hírek

2013.11.03. 16:38

Káosz a kasszák körül

Székesfehérvár – Akár több tízezer kereskedő is bajba kerülhet, miután visszavonták az egyik legnagyobb online adatkapcsolatra képes pénztárgépek forgalmazójának engedélyét.

Miskei Anita

A kereskedőknek szeptember végéig kellett megrendelniük kasszáikat, amit az üzlettulajdonosok megtettek, sokan a NAV ellenőrzésén is átestek. De csütörtökön azzal szembesültek, a megrendelt kasszagépeikhez lehet, hogy nem jutnak hozzá. A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal visszavonta az online pénztárgéppiac legnagyobb szerződésállományával rendelkező szereplője, az Alt Cash Kft. jogerőre emelkedett forgalmazási engedélyét. Információk szerint a cég Sam4s NR-270 típusú gépéből 80 ezer leszállítására kötött szerződést a pénztárgépcserére kötelezett kereskedőkkel, többet, mint versenytársai.


Péter a régi, leselejtezett pénztárgépek felett azon tűnődött, vajon az újak mire lesznek képesek (Fotó: Lovász Lilla)

 

Nem csoda, hogy az online kasszagépek bevezetése körül nagy a káosz, sem a pénztárgép szerelők, sem a forgalmazók nem tudnak pontos tájékoztatást adni az érintett kisebb üzletek tulajdonosainak. Nehezen ajánlható úgy pénztárgép, hogy bizonytalan annak tényleges engedélye. A napokban épp egy visszavont engedély miatt kerültek nehéz helyzetbe a megrendelők, erről a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal döntött.– 18 pénztárgép feltételes engedélyt kapott, melyeknél a tényleges forgalomba hozatalt hiánypótláshoz kötöttük – tájékoztott Kelemen Katalin, az MKEH ügyfélkapcsolati koordinátora.

– Az engedélyek tartalma nem nyilvános, az engedélyben foglaltaknak való megfelelés a forgalmazó felelőssége – jegyezte meg. Elmondta, nincs információjuk arról, hogy hány megrendelést vettek fel ezekre a típusokra, arról sem, hány megrendelést vettek fel olyan egyéb típusokra, amelyek egyáltalán nem rendelkeznek engedéllyel. Kelemen Katalin azt azonban elmondta, az említett gép esetében a visszavonás oka az volt, hogy a hiánypótlásként bemutatott kassza típus a pénztárgépeknél és taxamétereknél elvárt műszaki követelményeknek nem felelt meg – mondta.


A kisboltok tulajdonosai nincsenek könnyű helyzetben – mondta Simon Zoltánné üzletvezető (Fotó: Lovász Lilla)



Jelenleg 17 kiskassza és 26 számítógép alapú pénztárgép ügyében van folyamatban az engedélyezési eljárás. Ebből hat esetben megtörtént a típusvizsgálat és a feltárt hibák javítása történik, néhány esetben az előzetes tesztelések zajlanak. A tovább kérelmezők csak papíralapú kérelmet nyújtottak be, vizsgálható pénztárgépet nem – mondta a koordinátor.

A megkérdezett pénztárgépkezelők szerint az online kasszagépek bevezetése körül nagy a káosz. A pénztárgép szerelők szerint az érintett forgalmazó fellebbezni fog a döntés ellen, hiszen több tízezer gép gyártására kapott megbízást. Az érintett vállalkozások kérdései: hozzájuthatnak-e a megfizetett foglalóhoz, ha elutasítják az Alt Cash Kft. fellebbezését. Jár-e az állami támogatás? Ha most végez ellenőrzést a NAV, bírságolhatók-e az üzletek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!