Hírek

2017.09.05. 18:25

Jubilál az iszkaszentgyörgyi kastélyiskola

Miért akartál iskolás lenni? Hogy a kastélyba aludhassak – válaszolta egy iszkaszentgyörgyi elsős az évnyitón a kérdésre.

B. Kiss László

Kettős jubileumot ünnepel a most megkezdődött tanévben a nyolc évfolyamos Iszkaszentgyörgyi Általános Iskola. Éppen hetven éve ugyanis, hogy a községben létrehozták az állami iskolát. Egyházi iskolák természetesen korábban is voltak a Fehérvár tőszomszédságában fekvő faluban. És hatvan esztendeje, hogy az oktatási intézmény beköltözött a Pappenheim-kastély egyik szárnyába. Minderről Szonn Ibolya Mária, a kastélyiskola igazgatója beszélt hétfőn, az első órában megtartott évnyitón. A kettős jubileum alkalmából több program évközben, de ezekről egyelőre nem árult el többet az igazgató asszony. Elmondta ugyanakkor, hogy az iskola tovább építi a finországi kapcsolatát, amely a következő hetekben újabb állomásához érkezik azzal, hogy a skandináviai kollégáik tavaszi látogatását viszonozzák az iszkaszentgyörgyi pedagógusok.

Kisdiákok az iszkaszentgyörgyi kastélyiskola évnyitóján
Fotó: a szerző

Az évnyitóra egyébként – a régi hagyomány szerint – az ötödikesek kísérték fel az óvodától a kastélyba a kis elsősöket, akik az évnyitón egyenként is bemutatkoztak.

Az ünnepség meglepetéssel zárult: az Ausztriában élő, finn nemzetiségű Katri Fuhrman növendékei adtak elő egy koreográfiát a Kék-Duna keringőre. A fiatal táncosok a kastély barokk szárnyában tartott, nemzetközi balett kurzuson vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!