Hírek

2017.01.12. 20:55

Javítják a 81-es biztonságát

Visszaállítják az idegenrendészeti őrizetet - mondta Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter idei első kormányinfó sajtótájékoztatóján. A 81-es út szélesítése egyelőre nincs a rövidtávú tervek között.

Osváth Sarolta

Lapunk kérdésére, hogy mikorra valósulhat meg a Székesfehérvárt és Győrt összekötő 81-es út kiszélesítése, amellyel kapcsolatban aláírásgyűjtés is indult már, a következő választ kaptuk: a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a kiemelt gazdasági térségeket összekötő 81-es számú főút regionális jelentősége megkérdőjelezhetetlen, fejlesztésének lehetősége szerepel a jövőbeli közlekedésfejlesztési tervekben.

A kormány 2022-ig összesen 2500 milliárd forint értékű közútfejlesztési beruházásról döntött, az előrehaladást és a projektlistát negyedévenként felülvizsgálja.

A 81-es főút felújításával kapcsolatos válaszból kiderül: a jelenlegi programozási ciklusban az európai uniós források döntően a transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére fordíthatók.

A 81-esen sajnos sok a baleset, egyelőre azonban csak bizonyos szakaszok felújítása van tervben Fotó: FMH-archív

- A főút nem része ennek a hálózatnak, ugyanakkor a közlekedésbiztonságot javító beruházásokat napirenden tartjuk - hangsúlyozta a minisztérium. Az idei útfelújítási program forrásairól a kormány várhatóan az év elején dönt. A tervek szerint - az alsóbbrendű utaktól az autópályákig - 100 milliárd forint értékű útfelújítás valósul meg. Az előzetes projektlistában a 81-es útnak csak egyes szakaszai szerepelnek, mintegy 10 kilométer hosszúságban. A további szakaszok rendbetételéig a Magyar Közút Nonprofit Zrt. karbantartási és üzemeltetési feladatként gondoskodik a biztonságos közlekedés feltételeiről. A társaság a következő öt évre 400 milliárd forint értékű szerződést kötött az állammal, országszerte magasabb színvonalú szolgáltatás nyújtására lesz képes.

Lázár János a szerdai kormányülésről szóló beszámolójában elmondta: visszaállítják az idegenrendészeti őrizet intézményét az ország bevándorlással érintett határain. A menekültek, amíg menekültkérelmüket pozitívan nem bírálták el, nem mozoghatnak szabadon az országban. Az intézkedésre a fokozott terrorveszély és a megnövekedett biztonsági kockázat miatt van szükség. A miniszter elismerését fejezte ki, hogy a lakosság a rendkívüli hidegben segíti a hajléktalanokat és a rászorulókat. Hangsúlyozta: az ország energiatartalékai elegendők, biztonságos a gáz és a villamos energia ellátás.

Beszámolt arról, az EU Csalás Elleni Hivatala lezárta a vizsgálatot, és 76,6 milliárd forintra megbüntette Magyarországot a 4-es metró építésével kapcsolatos, Demszky Gábor főpolgármester idejében történt szabálytalanságok miatt. A kormány büntető feljelentés tesz ismeretlen tettes ellen. Szigorításokat vezetnek be az uniós és a kormányzati források felhasználásánál: az eredeti költségek túllépését 15-30 százalékos mértékig miniszteri és igazságügyi szakértői vélemény alapján engedélyezik, 30 százalékon felül pedig tilalmat hirdetnek.

Az újságírói kérdések fő témái Németh Szilárd civil szervezetekkel kapcsolatos kijelentései voltak. A kormány senkit nem akar eltakarítani" - hangoztatta Lázár. Megértést kért azon politikustársaival szemben, akik érzékenyen reagáltak a külföldi befolyásolási törekvésekre. Az igazságügyi tárca arányos, mindenkire egyformán vonatkozó javaslatot készít, de egy még nem létező előterjesztésről megy a vita.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!