Hírek

2014.01.06. 16:40

Gyereknek a papír, idősnek a számítógép az újdonság

Martonvásár – Az olvasás népszerűsítése érdekében csábítják másként az ifjakat és az időseket. Az új nemzedék a papírral, a könyves generáció a számítógéppel barátkozik.

Zsohár Melinda

A megújult könyvtárban a legmodernebb számítógépes park támogatja a különböző korosztályok kommunikációs útkeresését. A polcokon a régi könyvek mellé sok új könyv került, többségük rengeteg képpel, hogy a mai, virtuális nemzedék se tegye le idejekorán a „papíralapú információhordozót”, mert megunja. A számítógépekhez pedig egy sikeres pályázat révén már tíz kiscsoport ült le, hogy a soha nem használót egeret megtanulja kezelni. Az olvasás soha nem megy ki a divatból, a technikai változások szelét azonban be kell fogni a vitorlába.

Fotó: BBK

A Nagy Árpád vezette digitális olvasás népszerűsítő tanfolyamra bárki jelentkezhetett, ám mégis úgy alakult, hogy többségükben idős hölgyek kopogtattak be. Martonvásárról is többen dolgoznak külföldön, s a nagymamák így tartják a kapcsolatot a szeretett unokával, hangzott az egyik fő indok. mondta el Pfiffer Zsuzsanna, a Brunszvik-Beethoven Rendezvényszervező Központ és Könyvtár (BBK) igazgatója.

A legidősebb jelentkező egy 83 esztendős hölgy volt, aki igen lelkesen vágott bele az új tudás megszerzésébe. A legkisebbek szinte beleszületnek a számítógép használatába, magunk is tapasztalhatjuk, milyen könnyedén bánnak az új telekommunikációs szerkezetekkel már az óvodások is. Őket a papírkönyvek, az olvasás élményének ízére igyekeznek rávezetni – nem kisebb erőfeszítéssel.

Az Olvasás népszerűsítése szerteágazó programra 37 millió forintot nyert a BBK, amiből két éven át számos izgalmas foglalkozás, tanfolyam kerekedett ki az újságcsinálástól kezdve a házirádió-adásig. Szívmelengető látvány, amint a másodikos gyerek elmélyülten lapozza Weöres Sándort vagy Benedek Eleket a könyvtár egyik zugában, a nagymama pedig felderülten skype-ol Londonba szakadt unokájával a komputeren a számítástechnika teremben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!