18°
21°
10°

Nem való mindenkinek a gimnázium

Nőtt a szakképzések népszerűsége. Az eddigi évekhez képest kevesebben jelentkeznek gimnáziumokba.

Horváth Rudolf szakoktató a 11. évfolyamos tanulóknak tartott órát ott jártunkkor. Az igazgatóhelyettestől, Becsei Lajostól azt is megtudtuk, hogy az asztalos szakképzés a legnépszerűbb a Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskolában
Fotó: B. Kiss László

Az egyetemek és főiskolák megszaporodásával, a képzések állami támogatásával a felsőoktatás elérhető opcióvá vált szinte minden tinédzser számára, ami azt eredményezte, hogy a gimnáziumi képzés népszerűsége is megnőtt.

Most úgy tűnik, fordult a kocka:

Sándorfi Gergely, a Székesfehérvári Bory Jenő Általános Iskola igazgatója azt tapasztalta, hogy viszonylag kevesen tanulnak tovább gimnáziumokban:

– A mi iskolánkban sokkal több 8. osztályos tanuló választja a szakközépiskolákat. Ennek a fő oka az, hogy a 4. és a 6. év után azok a gyerekek, akik gimnáziumban szeretnének tanulni, elmennek tőlünk. A 8. osztályos diákjaink közül csak néhányan döntenek a gimnázium mellett.

Klujber Edina és Nagy Réka átnézik a jelentkezési lapjukat Sándorfi Gergely igazgatóval
Fotó: Laci Patrícia

Az igazgató szerint a csak érettségit adó intézmények nem valóak mindenkinek:

– A gimnáziumot mindig azoknak a gyerekeknek ajánlom, akik a tanulást hosszú évekre tervezik, s egyetemre vagy főiskolára készülnek. A szakképző iskola azoknak jó választás, akik hamar szeretnének menni dolgozni.

A diákok tudatosabban próbálnak dönteni:

– A gyerekek felismerték a hiányszakmákban rejlő lehetőségeket. Ezért olyan irányban mennek tovább, ahol később könnyebben el tudnak majd helyezkedni. Ilyen például a hegesztő szakma – tette hozzá Sándorfi Gergely.

Parkánszki Istvánné, a Zámolyi Csanádi Imre Általános Iskola igazgatóhelyettesének is hasonlóak a tapasztalatai:

– A vidéki iskolákra nagyon jellemző, hogy a 4. vagy a 6. osztály elvégzése után elmennek a diákok gimnáziumba. A mostani végzős osztályunknál negyedikben négyen, hatodikban pedig ketten mentek el tőlünk. Változó, hogy mely tanulónk hol is szeretne tanulni. Vannak, akik az egészségügy vagy a turisztika irányában képeznék magukat tovább. A legnépszerűbbek a műszaki és gépészeti irányzatok. Azt vettük észre, hogy a mai gyerekeknek sokkal határozottabb elképzeléseik vannak a jövőjükről – mondta el az igazgatóhelyettes.

A szakma népszerűségének növekedését azonban nem csak az általános iskolákban tapasztalják:

– Bár a 2016-os évből egyelőre nincs adatunk – hiszen még csak most fogják leadni jelentkezéseiket a diákok – de az látszik az elmúlt évek számai alapján, hogy megnőtt a szakmai képzésekre az igény. A Vörösmarty Mihály Ipari Szakképző Iskolában például újra tudtuk indítani a festő és a szárazépítő osztályunkat – magyarázta Becsei Lajos igazgatóhelyettes, aki azt is elmondta: Jórészt azok a diákok kerülnek hozzájuk, akiknek nem kiemelkedő a tanulmányi eredményük, és le vannak maradva társaiktól, például szövegértésben. Utóbbit nehéz behozni, de szerencsére sikerül.

– Érdekes, hogy asztalos szakmát választók között – ez a legkedveltebb az iskolában – már kevésbé jellemző ez a hátrány – mesélte az igazgatóhelyettes, aki arra is kitért: a szakmai és a szeptembertől bevezetett tanulmányi ösztöndíj nagy húzó erő, és az elmúlt időszakban a diákok is népszerűsítik az iskolát, ami külön öröm számukra.

Az intézményben tett látogatásunk során a diákok adták meg a választ arra, miért választották a szakképzést:

– A technikaórán tetszett meg a fával való munka és édesapám is asztalos, így egyértelműen támogatták a döntésemet – magyarázza Kozák Bálint. Kiss Patrik – aki, szintén most végzi első évét az iskolában azt is hozzáteszi: számára a külföldi munkalehetőségek is nagyon vonzóak, hiszen külföldön még jobban megbecsülik a kétkezi munkát.

– Az informatikai képzésemet megszakítva jelentkeztem szárazépítőnek édesapám hatására, aki szerint ez egy olyan hiányszakma, amiben jól el tudnék helyezkedni. Később szeretném letenni az érettségit is és a főiskolai tanulmányok elvégzése is a terveim között szerepel – magyarázta Király Kristóf.

Utóbbi terv egyébként nem csak számára vonzó. Az Árpád szakképző iskola megbízott igazgatója, Szereminé Hegedűs Krisztina kérdésünkre elmondta: Az új típusú képzés előnye, hogy tulajdonképpen így vagy úgy, de egy diák öt év alatt szakmához és érettségihez is juthat, vagy 4+1, vagy 3+2 éves képzési struktúrával. Szakképzésre, szakképzett emberekre pedig mindenképpen szükség van akár a gazdasági életet vesszük alapul vagy éppen a saját hétköznapjainkat.

Az igazgatónő azt is elmondta, hogy az elmúlt 5-10 évben náluk egy másik tendencia mutatkozik. Az érettségit adó képzéseik közül a rendészeti, a sport és a szépészet, a szakiskolai osztályok közül pedig a villanyszerelő képzés népszerű. Szintén nem okoz gondot a női-férfi szabó szak elindítása sem, viszont a villamosipari, könnyűipari ágazati érettségit adó, valamint az elektromos gép- és készülékszerelő, elektronikai műszerész szakiskolai képzések iránt az érdeklődés csökkent. Az azonban nem állítható, hogy a szakmák iránt az érdeklődés nem növekedett, csak van olyan része, amely kevésbé népszerű.

Szerintem

Egyáltalán nem rossz az az irány, amely felé haladunk, hiszen egyre többször érzékelhetjük a hétköznapjainkban, hogy hiányoznak a szakemberek. Például körülbelül egy évvel ezelőtt kihívtuk a gázszerelőt, viszont szegény ember csak hetekkel később tudott kijönni hozzánk, mert annyira sok helyre hívták. A mosógépszerelővel ugyanez volt a forgatókönyv. Ezért örülök annak, hogy sok fiatal felfedezte a hiányszakmákban rejlő lehetőségeket. Hiszen lassan ott tartunk, hogy minden négyzetméterre jut öt munkanélküli diplomás és fél szakember. Ennek pedig nem lesz jó vége.

 

 


Legolvasottabb

1
Kamion és személyautó ütközött Székesfehérvárnál
2
Halálos vonatgázolás Gárdonyban (frissítve!)
3
Fának hajtott egy személyautó Pákozd és Sukoró között
4
Bivalyokat gázolt egy személyvonat a sáregresi vonalon
5
Három sérültje van a Budai úton történt balesetnek
Jégkorong
Ferencz Balázs
Sagert Kalvin visszavonul
Kézilabda / 8 perce
Akár előzhet a Gárdony-Pázmánd
A női kézilabda NB I/B 6. fordulójában kiemelten fontos mérkőzést vív a tabella 9. helyén álló Gárdony-Pázmánd NKK együttese Mohácson.
Gyász
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *TÓTH LÁSZLÓ* *volt Bicskei utcai lakos* 79 éves korában elhunyt. Temetése 2017. október 27-én 14 órakor lesz a Béla úti temetőben. A gyászoló család
/"Nem integet többé elfáradt kezed, Nem dobog értünk jóságos szíved."/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *özv. RIDEG ISTVÁNNÉ szül. Sztyehlik Anna* 92 éves korában elhunyt. Temetése 2017. október 26-án 12 órakor a Béla úti temetőben lesz. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy *FRITZ PÉTER* életének 41. évében váratlanul elhunyt. Temetése 2017. október 26-án 8.30-kor a Béla úti temetőben lesz. Gyászmise a temetés napjának reggelén 7 órakor a felsővárosi Szent Sebestyén-templomban lesz. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk, *MAKAI LÁSZLÓNÉ* *született Tamasovics Lídia* 2017. szeptember 17-én, 84 éves korában elhunyt. Temetése 2017. október 30-án 11 órakor lesz a sóstói katolikus temetőben. Gyászoló család
/"Elmentem tőletek, nehéz volt már élni, kopogok a jó Istennél bebocsájtást kérni."/ Mély fájdalommal tudatjuk, hogy *SÁJER GYÖRGYNÉ* *(Jucika)* 2017. október 13-án, életének 85. évében örökre megpihent. Temetése 2017. október 26-án 16.30-kor lesz a Fecskeparti temetőben. Gyászoló család
/"Alszom mélyen, zúgó fák alatt, Ó ne zavarjátok meg édes álmomat! Boruljatok a síromra csendesen, Legyetek nyugodtan, már nem fáj semmi sem."/ Megrendülten, mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, és szerették, hogy drága fiam, *FARKAS LÁSZLÓ (ZÉNÓ)* 50 évesen tragikus hirtelenséggel elhunyt. Földi maradványait nemrég elhunyt édesapja mellé 2017. október 26-án 15 órakor helyezzük örök nyugalomra az úrhidai temetőben. Hálásan köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, és fájdalmunkat bármi módon enyhíteni igyekeznek. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy drága jó feleségem, édesanyám, nagymamánk, *MADÁR IMRÉNÉ* *szül. Sinka Erzsébet* életének 91. évében elhunyt. Temetése 2017. október 26-án 10.30-kor lesz a székesfehérvári Béla úti temető B ravatalozójában. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak. Búcsúzás egy szál virággal. A gyászoló család
11 perce
Szombaton bajnokin lépnek pályára a kék-fehérek
Horog László
Aqvital FC Csákvár / 23 perce
A nagy visszatérők
Nagy Péter
OTP Bank Liga / 28 perce
A Videoton FC az Új Hidegkúti Nándor Stadionban fogadja a Puskás AFC-t
Ferencz Balázs, Káldor András
téli napfürdő / 34 perce
Ha így szoláriumozik, nem kell félnie a szarkalábaktól
MLSZ / 39 perce
Szélesi Zoltán lett a megbízott szövetségi kapitány
betörtek egy bankba / 1 órája
Vaddisznók támadtak egy pénzintézmény alkamazottaira