Hírek

2011.03.30. 03:39

Füle - Aki jön, az marad

Füle - Első említése egyidős az államalapítással, 1009-re megy vissza. Sokáig egyházi birtok, évtizedekig Polgárdi társközsége, ma már azonban önálló. Sokan is választják lakhelyül.

Kocsis Noémi

Villa Fyle, Nagyfyle, Kisfyle, Phyle, Zenthmártonfyle - mind a Fülöp személynév kicsinyített alakjából ered. Tavalyelőtt ezredéves évfordulót ülhettek, büszkék is erre a településen.
Kalauzunkul ezúttal egy kedves, élénk tekintetű nyugdíjas hölgy, Nagy Józsefné Erzsike szegődik. A legtöbb falubelijét, mint gyereket ismerte meg, ugyanis a középkorosztály tagjai közül szinte mindenki nála volt óvodás 33 éves óvónői pályafutása alatt. Természetesen az ő gyerekeiket is ismeri, egyáltalán nem véletlen, hogy felcsillant a szeme, amikor találkozásunk első helyszínéül az óvoda épületét javasoltam.


Erzsike Aszódról került ide, férje is pedagógus volt, az iskolát igazgatta. A ma hatunokás nagymama többek között leginkább volt gyerekeire büszke - így nevezi minden volt óvodását -, akikből sokan orvosok, tanárok, tanult emberek lettek. Ennek azért is örül, mert azt vallja, ezek az emberek már 30-40 évre előre gondolkodnak környezetük sorsáról, így fejlődhet Füle is.
- Könnyen befogadtak minket, itt nem divat a gyüttmentezés, s ami csodálatos, hogy ma is meg-megállnak mellettem autóval, köszönnek, van, aki meg is simogat. Az összetartás érezhető ma is. Szép falu a miénk, tiszta, takaros. Az ide települt fővárosiak szépen rendbe tették a régi házakat. Innen nem mennek el az emberek, évtizedekig is itt lakik, aki egyszer idejött.
Az összetartás ad igazi zamatot a környékben hírességé vált Barátfüle fesztiválnak, a térség talán legízesebb rendezvényének, melyet minden évben a hasonló nevű civil szervezet hoz tető alá, nem kis szervezőmunkával. Erről beszélgetünk az egyik képviselővel, Németh Sándorné Judittal, aki a katolikus egyházközség képviselőtestületének világi elnöke. Évek óta szeretnék elérni a középkori alapokra épült műemlék katolikus templom rendbetételét, ehhez pályáznak. Nagy álmuk, hogy a néhány éve a templomban talált régi kőkeresztet itt, a templomban kiállíthassák a nagyközönség előtt.
A régi lakosok által csak Kispestnek emlegetett településrészen sokan vettek portát a fővárosból, előszeretettel látogatnak ide a művészek. A falu beköszönő tábláját, de még a szuvenírnek sem utolsó kulcstartó, kitűző Füle-képét is neves grafikusművész tervezte (Szamosi Iván). A Káposztás-patak túloldalát egyenesen művészsornak nevezik ma már.
A táji adottságok vonzóak lehetnek a szabadidős tevékenységek szempontjából. Jelenleg sportcsarnok, kézi tekepálya, focipálya, téli jégpálya, kivilágított szánkózódomb van a faluban. Nyáron élénkebb az élet, megjönnek a nyaralóval rendelkezők. Idén újra lesz keresztelő Szent János búcsú, a faluból 50 éve elszármazott Molnár Károly tartja majd az aranymisét.
Itt ezer éven keresztül szerettek élni az emberek, nem akarták elhagyni a falujukat. Ezt a múlt is bizonyítja: bár a török hódítást Füle viszonylag könnyen átvészelte, a Habsburg-uralom alatt a lakosság tömegesen volt kénytelen menekülni a császári csapatok elől. A falu azonban sosem néptelenedett el.
Nagyné Erzsikével arról beszélgetünk, miért választotta annak idején éppen Fülét?
- Mikor két évvel ezelőtt ezeréves lett a falu, hatalmas ünnepséget rendeztek, minden szervezet bekapcsolódott, hogy létrejöhessen, s nagy tortával ünnepeltünk. Én ugyan aszódi maradok, amíg csak élek, még álmomban is gyakran járok arra. De ma már Füle jelenti számomra a mindent, nem is tudnám máshol elképzelni az életemet.

 

OLDALTÖRÉS: Dönteni kellett, mi a fontosabb

 

 

 

Dönteni kellett, mi a fontosabb

 Büszkék a helyiek az ezeréves múltra, hangsúlyozza Gubicza József polgármester. Mint a többedik ciklusban dolgozó faluvezető, a gazdálkodás biztonságát emeli ki.

- Miből lehet építkezni egy ezer főt el sem érő kistelepülésen?

- Leginkább az ezer éves múltból. Itt ugyanis ennyi ideje jól érzik magukat az emberek. Rendben tartják a portáikat, odafigyelnek egymásra.

- Földrajzilag jó helyzetben vannak, hiszen közel a Balaton...

- A Balaton közelsége még nem minden, az jó és rossz is lehet egyben. A helyzet inkább az, hogy aki a Balatonra igyekszik, erre a 9 kilométeres kitérőre, amit Füle jelent, nem feltétlenül fog áldozni. Ehhez nem vagyunk elég közel. A falusi turizmust is csak akkor lehetne érdemben fejleszteni. Hitelt nem kell fizetnünk, amúgy is a biztonságra törekszünk. Jómagam 44 éve vagyok közszolgálatban, s azt látom, aki hitelt vesz fel, belebukik. Itt, a megye szélén még támogatásra, megsegítésre sem lehet számítani, úgyhogy mindenképpen indokolt a biztonságra törekvés.

- Az óvatos politikába azért beleférnek fejlesztések?

- Amikor nem lehet tudni, milyen váratlan kiadásokkal szembesül egy önkormányzat, valóban célravezetőbb az óvatosság. Nekünk is el kellett döntenünk: vagy az iskolánkat, meg az óvodánkat tartjuk fent, vagy terveket szövögetünk. Az előbbit választottuk, mindent ennek rendelünk alá. Hiszen ha ezek megszűnnek, alapjában rengenek meg a kistelepülések. Fejlesztések ettől függetlenül történtek és történnek: megszerveztük a fogorvosi szolgálatot, lett fiókgyógyszertárunk, tavaly felújítottuk a saját tulajdonunkban lévő boltot. Idén be szeretnénk fejezni a ravatalozó burkolását. Büszkék vagyunk, hogy saját gépeink vannak, komplett brigádunk van a fűnyírásra is.

- Milyennek értékeli a közösség összefogó erejét?

- Nézze, ez mindig attól függ, mikor lép be egy közösség körébe valaki. Az a véleményem, hogy e tekintetben is mindig reálisnak kell lenni. Itt társadalmi munkában épült a vízhálózat, az utak. Az összefogás ma már talán nem jellemző annyira, mint korábban. Aki befizeti az adót, mondhatja, hogy már nem akar megmozdulni a közért. De a jó szándékot mutatja a település jövőjéért létrehozott közalapítvány, ezt is támogatják az emberek a pénzükkel.

 

OLDALTÖRÉS: Lóbarátság Sándorpusztán

 

 

 

Lóbarátság Sándorpusztán

A falu előtt nem sokkal változatosabb tájra viszi az út a látogatót: Sándorkapusztán a lankákon egy lovastanyára lelhet.

Tibor József igazi maroshegyi gyerekből lett vállalkozó: a család nevéhez fűződik például a Masterplast, amelyet nagyfia vitt tovább. József egy alkalommal a Balatontól autózott hazafelé, mikor kíváncsiságát felkeltette az ismeretlen bekötőút: vajon hová vezethet? Egy romos papi kúriát talált itt, amin kint lógott az eladó tábla.
- Nekem akkor már volt földem Zalában, s mivel a gasztronómia is érdekelt, borjútartásba fogtam. A szénahúzáshoz lovak is kellettek. Az első sportkancám rögtön nyert egy versenyen. A zalai föld messze esett, közelebb akartam megtelepedni, s az első sikereken felbuzdulva elkezdtem sportlovakat tenyészteni.
Húsz év alatt ismert tenyésztővé vált, már az új portán - ami közben épült-szépült - több díjugrató versenyt is rendezett, itt bográcsolt a falu apraja-nagyja. Otthonra lelt a pusztán, s örül neki, hogy ötéves kisfia jó levegőn, állatközelben nőhet fel. Amúgy is több gyerek jár ide lovagolni, szerte a környékről, szívesen fogadják őket.

 

OLDALTÖRÉS: Feltalálják magukat

 

 

 

Feltalálják magukat

Talán maga sem gondolta volna, hogy nyugdíjas éveiben lesz különösen aktív: 2003-tól vezeti a ma 29 tagot számláló, 1979-ben alakult nyugdíjasklubot Kindl Józsefné. Igaz, Veszprém megyében született, de a családja 1940 óta Fülén él, ő is nagyon megszerette a kistelepülés nyugalmát, a közösséget.

- Heti egyszer jövünk össze, s elmondhatjuk, hogy a klub a kultúra területén is nagyot lépett előre az utóbbi időben: például nyolcadik éve rendezzük a farsangot a kultúrházban. Nyolcszor öltöztünk át a műsor alatt, s szívmelengető érzés volt látni, hogy telt ház van - meséli mosolyogva. - Bár férfiak egyelőre nincsenek a klubunkban, azért feltaláltuk magunkat, tavaly például csináltunk egy életnagyságú férfibábut, azzal keringőztünk...
Erzsike most a falunak azon részén él, amelyet a nagy számú fővárosi betelepült miatt csak Kispestnek emlegetnek. Régen ez volt Kisfüle. Sportként is mindenhová kerékpárral jár, közben örömmel figyeli, ha szép portát, virágokat lát. Vérbeli fülei.

 

OLDALTÖRÉS: Leltárban

 

 

 

Leltárban

- A település lélekszáma: 904 fő.

- Belterülete 103 hektár, külterülete 2929 hektár.

- Az önkormányzat összetétele: Gubicza József polgármester, Fischer Tamás alpolgármester, Csapóné Máthé Zsuzsanna, Németh Sándorné, Kiss Róbert (képviselők). Körjegyzőség működik, ezt Jankovácsné Huszár Mónika látja el.

- Az általános iskolások száma 52, a Fülemüle óvodába 23 kisgyermek jár.

- A településen működő civil szervezetek: Barátfüle Kulturális és Szabadidős Egyesület, a nyugdíjas klub, Fülei Futball Club, Fülei Fiatalok Klubja, Fülei Földtulajdonosok Vadászati Közössége, Országúti Tigrisek Motoros Klub, Füle Községért Közalapítvány.

- A vállalkozások száma: 41.

 - Súlyadót 332 személy fizet.

Helyi értéktár

- A VIII. században barokk stílusban átépített, gótikus nyomokat őrző, római katolikus műemléktemplom.

- A szintén barokk eredetű római katolikus plébánia.

- Barokk eredetű óvodaépület.

- A késő klasszicista jegyeket viselő református templom.

- A Káposztás-patakot övező völgy kis-Toszkánának számító lankás domboldal.

- A falumúzeum.

- Az évente megrendezett Barátfüle fesztivál, amely rengeteg embert vonz a környékről is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!