Hírek

2017.06.14. 17:05

Fókuszban a székesfehérvári buszvárók

SZÉKESFEHÉRVÁR - Az óriásplakátok csökkenése várható a közeljövőben. Ez a város 200 buszvárójának ázsióját is megnövelheti.

Majer Tamás

A közterületi reklámozás változása várható, az óriásplakátok helyett az utcabútoroké lehet a jövő.Székesfehérvár 300 buszmegállójában 200 fedett buszváró van, ebből jelenleg 100 buszváró felett nem a város diszponál. Bozai István, a Városgondnokság vezetőjének tájékoztatása szerint néhány éven belül minden jelentős közterületi reklámfelület - az említett 100 buszváró hirdetési helyei is - Székesfehérvár tulajdonába szállnak vissza, így azokkal szabadon, a város érdekében rendelkezhetnek.

Az elmúlt években, 2015-ben és 2016-ban 8 és 10 millió forint között költött a város új buszvárók telepíttetésére. Idén már a saját lakatos műhelyükben gyártja le a buszvárókat a Városgondnokság.

Felmerültek ezekkel kapcsolatban kritikai észrevételek egyfelől a vízelvezetés, másfelől az ülőhelyek, a rozsdásodás kapcsán. Bozai István, a szolgáltató vezetője szerint egy pár négyzetméter felületű tetőhöz szükségtelen ereszrendszert építeni, ezért egyszerű lejtéssel vezetik hátra az esővizet.

- A fém ülőkék sokkal "vandálbiztosabbak", de ezzel együtt a kiemelt helyeken fa ülőkéket alkalmazunk. Az elmúlt két évben kihelyezett buszvárók garanciális bejárása lezajlott, a kivitelező 60 napon belül javítja a festési hibákat - tette még hozzá.

Az új buszvárók gyártási költsége a reklámbevételekből öt év alatt megtérül
Fotó: FMH-archív

A jövőben, Bozai tájékoztatása szerint, nem tervezi a város 15-18 évre kiadni a közterületi reklámfelületeket.

- 2020 után eltűnnek az óriásplakátok a szemünk elől, gyakorlatilag kizárólag a buszvárókban elhelyezett reklámok maradhatnak, ezért tesznek meg mindent a nagy reklámügynökségek, hogy megszerezzék a reklámfelületeket.

A városvezetés és a Városgondnokság szerint nem lenne helyes ilyen hosszú időre eladni Székesfehérvár reklámhelyeit. Néhány éven belül minden jelentős közterületi reklámfelület városunk tulajdonába száll vissza, így azzal szabadon, a város érdekében rendelkezhet - fogalmazott Bozai István.

Nemrég nyolcvan buszváró reklámhelyeinek értékesítési lehetőségét nyerte el két reklámügynökség konzorciuma, ötéves időtartam erejéig.

A megállapodás értelmében egy buszváró évi 90 ezer forint reklámbevételt hoz a városnak, s mivel a gyártási költségük körülbelül 450 ezer forint, ezért az új buszvárók 5 év alatt visszahozzák az árukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!