Hírek

2013.10.10. 17:58

Emlékmise a 155 éve született Prohászka Ottokár tiszteletére

Székesfehérvár – Prohászka Ottokár püspök születésének 155. évfordulója tiszteletére emlékmise és előadás volt csütörtökön a Prohászka-emléktemplomban.

Tihanyi Tamás

Mózessy Gergely történész, püspöki levéltáros Prohászka katolikus nagygyűléseken elmondott beszédeit elemezte előadásában. Ez újszerű megközelítés volt, hiszen a püspök szónoki tevékenységével a rendszerváltás óta még nem foglalkozott senki. Katolikus nagygyűléseket 1900-tól rendeztek, ezek célja  a katolikus öntudat megerősítése volt, másfelől arra is jó alkalmat adtak, hogy tematizálják a közéletet. Prohászka Ottokár  életében tizennyolc ilyen nagygyűlés volt, ezek közül tizenhat alkalommal vezérszónokként lépett fel. Mózessy  korábbi megállapításokkal is vitatkozva e tizenhat szónoklatot elemezte. Elmondta: Prohászka mindig aktivitásra szólította fel a híveket, arra, hogy vissza kell állítani a társadalom etikáját nem csak szexuális, de szociális értelemben is. Kiállt a munkások jogai mellett.


A történész  előadása után Spányi Antal megyés püspök celebrált ünnepi szentmisét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!