Hírek

2017.07.17. 19:15

A 17-es Honvéd Gyalogezred hőseire emlékeztek a Zichy ligetben

A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred hőseire emlékeztek a Zichy ligetben. Az eseményen felhangzott az ezred indulója is.

FMH-információ

Július 18-a az első világháborúban harcolt Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred emléknapja. A székesfehérvári önkormányzat és a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság idén is közös megemlékezéssel készült az évfordulóra, az ezred Zichy ligeti emlékművénél gyűltek össze a közhivatalok, a fegyveres és rendvédelmi szervek, a honvédelmi hagyományokat ápoló szervezetek képviselői és a civil emlékezők, hogy közösen tisztelegjenek a hősök előtt.

Emlékező beszédet mondott Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi miniszterhelyettes és Mészáros Attila alpolgármester. Hazánk közel 3,8 millió katonával vett részt az I. világháborúban, 734 ezren fogságba estek, 743 ezren megsebesültek, 661 ezer honvéd meghalt. Amint Vargha Tamás hangsúlyozta: A hősök vigaszlámpácskákat, erőt és bátorságot, hitet és biztonságot jelentenek nekünk.

- Hogyan történhetett meg, hogy a szabad szó és a gondolat minden eszközével ellátott korban lehetségessé vált az értelmetlen és iszonyatos háború, minden szabadságnak és emberi jognak megtiprása? Ma már tudjuk, mi történt és miért történt, s talán már ismerjük a hősök nevét is, akik ebben az embertelen világégésben hittel és bizalommal szolgálták a hazát, a nemzet egységét. Mint a székesfehérvári ezred katonái - hangsúlyozta Vargha Tamás miniszterhelyettes beszédében, aki szerint a hősök örök belső világot, vigaszlámpácskákat, erőt és bátorságot, hitet és biztonságot jelentenek nekünk.

Mészáros Attila alpolgármester a háborús áldozatokat és veszteségeket összegezte beszédében, majd felidézte a 17. gyalogezred világháborús hőstetteit, melyről az ezredparancsnok, Márkosfalvi Sipos Gyula nyá. tábornok is ír a borzalmakat megörökítő, harcokat ismertető könyvében. Mint fogalmazott: Hősi halottainkkal szemben kötelességünk a kegyeletet leróni, és utódainknak az önfeláldozó honvédek történetét átörökíteni. Ennek szimbóluma ez az emlékmű is, mely jövőre lesz száz éve annak, hogy itt állva hirdeti a székesfehérvári 17-esek háborús helytállását.

Az eseményen az MH Veszprém Légierő Zenekar közreműködésével hangzott fel a 17-es gyalogezred indulója, majd hagyományosan koszorúzással folytatódott a megemlékezés.

Koszorút helyezett el többek között Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Wilmek Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke, Mészáros Attila alpolgármester, Tóth Erik mérnök alezredes, a megyei védelmi bizottság honvédelmi referense és Simon László, a Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred zászlajának adományozója.

Együtt koszorúzott Huszár János altábornagy, az összhaderőnemi parancsnokság parancsnoka, Stoszek János alezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnokhelyettese, Csaba Tibor alezredes, a Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj parancsnokhelyettese. Számos, hazafias és honvédelmi hagyományokat ápoló civil szervezet, valamint a "Csak még egyszer előre" című játékfilm rendezője, Burján Zsigmond is lerótta kegyeletét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!