Hírek

2015.03.02. 15:20

Elkezdődött a meghurcoltak emlékéve: kutatás és szervezés a megyében

Fejér megye - A Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévének nyilvánította az országgyűlés az idei esztendőt. Szervezés, adatgyűjtés kezdődött Fejér megyében is.

Tihanyi Tamás

- Már az emlékév jegyében vettem részt február 25-én, a kommunista diktatúrák emléknapján egy fővárosi konferencián, ahol a résztvevők összegezték mindazt, amit ma a kényszermunkatáborokról, a málenkij robotról tudhatunk - mondta a feol.hu-nak Sinka Jenő, a Politikai Foglyok Országos Szövetségének megyei vezetője, aki három éve a  Gulág-kutatók Nemzetközi Társaságának is tagja.

Fotó: Lovász Lilla

- A munka nem érhet véget, további adatgyűjtésre van szükség, miközben szervezzük a programokat Fejér megyében is. A feladatot megkönnyíti, hogy az irányítást egy országos emlékbizottság végzi, amely összefogja a közreműködők tevékenységét.  A programok között a legfontosabb az ismeretterjesztés, a megemlékezések, rendezvények szervezése. Filmekre, könyvekre, emléktúrákra is gondoltak, s mindehhez számítanak az oktatási intézmények együttműködésére. A kutatók szerint az adatgyűjtést helyben, településenként kell elvégezni, és a fellelt infomációkat ki kell egészíteni a levéltárakban meglelt dokumentumokkal, listákkal, fényképekkel. A feldolgozást segítheti, hogy a munkához az emlékbizottság anyagi támogatást is biztosít.

Sinka Jenő elmondta: sajnos ma már Fejér megyében is nagyon kevesen maradtak túlélők, olyanok, akik megjárták a Gulágot, a kommunista munkatáborok valamelyikét. Talán tucatnyian sincsenek már közöttünk ilyenek. Éppen ezért lényeges, hogy a rokonok és a hozzátartozók fontosnak érezzék megörökíteni az egykori szenvedés mindennapjait, mindazt, amit tanulságul adhatunk tovább a minket követő generációknak. Márpedig ők alig tudnak a kommunista diktatúra rémtetteiről: a tankönyvek ilyen szempontból például Sinka Jenő véleménye szerint botrányos állapotban vannak, bőven van tehát mit tenni ezen a területen is.

- Biztatni kell az emberek arra, hogy aki tud, törlesszen ezen a történelmi adósságon - folytatta a POFOSZ megyei vezetője. Akit rövid számvetésre kértem: mert igaz, hogy sok még az adósság, de azért bőven születtek munkák a rendszerváltás óta eltelt időszakban, sőt, még 1989 előtt is. A megjelent kötetek bibliográfiája huszonegy oldalnyi, legalább háromszáz művet, visszaemlékezést tartalmaz. Értékes filmek is születtek. De mindez messze nem elegendő.

Sinka Jenő  egyébként maga is megszenvedte a diktatúrát, ő az 1956-os forradalom után a MÚK (Márciusban Újra Kezdjük) tagjaként próbálta megszervezni az újabb szabadságharcot. Persze esélyük sem lehetett. Miután feliratokat helyeztek el a közterületeken, lebuktak: ő megúszta felfüggesztett börtönbüntetéssel az ellenállást, de egész életére rányomta bélyegét a terror, még 1986-ban is megfigyelték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!