Hírek

2015.10.19. 14:22

Döbbenetes állapotok a bodajki kastélyban

Bodajk – A saját szememmel győződhettem meg arról, hogy mivé lett a 2007-ben magánkézbe került műemlék kastély.

B. Kiss László

A vasbeton lámpaoszlopokat kettétörték, hogy a lámpatesteket elvihessék. A parkban számos fát kivágtak, az ott álló kis épület tetejét lebontották. A vaskerítést lefűrészeltek, az esőcsatornát, villámhárítót letépték. Omlik a vakolat, a tető beázik. A díszlépcsőházból hiányzik a kovácsoltvas korlát, miként a hátsó erkélyről is.

Az utcafronti erkélyen feltehetően csak azért hagyták meg, meg túl feltűnő lett volna a hiánya. A plafont több szobában zöld penész borítja, az emeleten tócsában áll a víz. A pinceajtót, amely feltehetően vasból volt, zsanérostól szakították ki a falból. Több helyütt megbontották a parkettát, és több helyütt a falat is. Vélhetően vezetékeket, fémcsöveket kerestek.

A bodajki kastély a rendszerváltás előtt turistaszállóként működött, ami talán nem a legméltóbb funkció volt a számára, de az épület állagát legalább megóvták. Az akkoriban kialakított zuhanyfülkékból hiányoznak a szerelvények, de még a villanyégőket is kicsavarták. Leszerelték az összes öntöttvas radiátort is. A vádirat szerint, melyet a lopással gyanúsított, s novemberben bíróság elé kerülő férfi ellen fogalmaztak, 53 hiányzó fűtőtest szerepel.

A kastély hányatott soráról, állapotáról már több cikket is írt a szerző, a látvány azonban így is sokkoló volt. A kastélyt egyébként negyedszer fogják árverésre bocsátani. Kikiáltási ára 60 millió.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!